tisdag 9 mars 2010

Maktmissbruk

Mariefredsnämndens ordförande Björn L vägrade ännu en gång att låta mig ta upp frågan om Målartorp som ett ärende på beslutsagendan.
Det är en härskarteknik som kommer att slå tillbaka mot den som använder den. En som har så lågt förtroende borde vara mer respektfull för de folkvalda och för demokratins fundamentala regler.

Det normala är att varje nämndledamot har rätt (enligt kommunallagen) att "väcka ärenden". Det innebär att man kan lägga förslag vid ett möte. Nämnden kan iofs besluta att man anser att frågan behöver utredas, men man kan inte vägra en ledamot att lägga förslag.

Mariefredsnämnden har tidigare fattat en rad beslut som inte stått med på den utsända agendan. Ibland under någon av de bestämda punkterna, ibland under "övriga frågor".
Men nu blev det plötsligt känsligt, och då kom de taffliga försöken till härskarteknik av en person som inte ens kan mötesreglerna och juridiken.
Allianskollegan från C protesterade, men sossarna vek ner sig (när gör de inte det???).

Saken är att jag först muntligt och sen skriftligt begärt att få upp tre frågor på agendan, redan innan februarimötet med nämnden, och sen upprepat inför marsmötet.
Ordföranden valde att låtsas som att han inte läst eller förstått eller... En av frågorna, rörande den planerade nya ÖSLJ-byggnaden tog han nu med på agendan. Men den var väl inte känslig, eftersom det inte var något bostadsbyggnadsprojekt - som en fastighetsmäklare kan tänkas brinna för.

Frågan om Målartorp, där det finns ett förslag som nu är under utställning och där yttrande ska avges senast 12 mars, den var för känslig. Den ville han inte ha diskussion om. Mitt förslag om att nämnden skulle yttra sig vägrade han att behandla!
Inte heller frågan om Ryborg - som drevs fram genom en hantering som är så långt ifrån öppen och korrekt som man kan komma.

9 kommentarer:

Cattis Hellmark-Eriksson sa...

Hej Dag!

Mycket märkligt!

Vi är flera som följer detta och som agerar.
För oss som bor i området handlar det om vår framtid.
Men som sagt det lär märkas i nästa val.
Maktmissbruk och härskarteknik är ingen bra väg.


//Cattis

Christer Ståhl sa...

Hej Dag
Beträffand ÖSLJ-byggnaderna beslöt Plan- och byggnaden vid senaste möte att remittera frågan till Mariefredsnämnden. PBN har alltså ännu inte behandlat den utan avvacktar MFN yttrande. PBN mötet var den 3 mars.

Anonym sa...

Ja, kvalite på beslut i byggfrågor och demokrati är verkligen oprioriterat i dagens majoritet!! Fps oförmåga att förstå dessa sammanhang kombinerat med sossarnas betongpolitik, kan det bli bättre än så här?

Birgitta E

Dag Bremberg sa...

Det kan bara bli bättre!
:-)

Patrick aka Bee sa...

Beklämmande! Bara nu inte Uppdrag granskning kommer hit och undersöker hur det egentligen står till i demokratin så här några månader före valet...

Cattis Hellmark-Eriksson sa...

Skulle tycka det vore bra om dom kommer nu så här före valet.

En önskan om hopp om granskning.

//Cattis

Anders sa...

Då skall HAN avgå om han inte tar upp Ditt förslag. Som gammal
kommunalman så har alla nämndledamöter rätt att komma med
förslag som kan behandlas av resp
nämnd. Skall det tagas beslut, så finns flera förslag, bla vidare utredning, beslut i dag, ajonerig av sammanträdet etc. EN orf. får
aldrig vara diktatorisk HANS största krav att lyssna och ta samtliga ledmöters behov att iaktaga att kunna vara objetiv

utan politisk förankring då är man
en perfekt ordförande. oavsett fp s v kd sp osv.

Bitte sa...

Jag har hittills bara varit på ett enda sammanträde. De intryck jag fick därifrån gör att jag - tyvärr - inte blir förvånad över det du skriver.

Det är sånt här som gör att många i Mariefred tvekar över nyttan med Mariefredsnämnden.

Själv är jag sedan tidigare tveksam till nämndens existensberättigande, men ska den vara kvar, så är ett maktskifte i höst absolut ett måste.

Dag Bremberg sa...

Visst, Bitte, en Mariefredsnämnd som inte hanterar alla planfrågor är en halvmesyr, och en nämnd som inte är direktvald kommer aldrig att få verkligt förtroende.
Sen kan ju iofs partierna välja att utse ledamöter som är mer eller mindre kunniga, förtroendeingivande och demokratiska...