måndag 8 mars 2010

Eskilstuna (S) fnyser åt oss

Ett nytt parti uppges vara på väg att ställa upp i kommunvalet, "Granskningspartiet". Vissa säger att det är onödigt, att det redan finns de som granskar. Det ligger en hel del i det.
MFP har sen vi kom in vid förra valet noga studerat alla förslag, ifrågasatt siffror och konsekvenser. Det gäller t ex kalkylerna för kraftvärmeverket, Campusflytten (som vi lyckades få en särskild revisorsgranskning av) och förslagen om nedläggning/flytt av Kulturskolan, Långbergsskolan och Tosteröskolan (som skrinlades) samt ett antal markaffärer.
Detta inte sagt för att ge sken av att MFP klarar all granskning, absolut inte. Vi har inte varit ensamma, men det behövs fler i fullmäktige som kan och vågar ifråsätta.

Vissa, främst sossar, grymtar om att det blir "för många partier".
Visst det kan bli svårare att bilda en majoritet, dvs det kan behövas fler partier för att få ihop den. Men är det ett problem för demokratin? Nej, egentligen inte.

Bresjnev ansåg att ett parti räckte och de styrande i USA verkar nöjda med två partier, men då blev det väl "för många" redan när Socialdemokraterna bildades?
Nej, det tycker inte jag. Det var också naturligt att V bildades ur S och att MP bildades. Sen kan man fråga sig i vilken grad de gamla partierna lyckas förnyas, om det är omöjligt så är bildning av nya partier enda sättet att vitalisera demokratin. Det finns forskning som pekar på just detta, på kommunnivå.

PeO W skriver på sin blogg att han hellre ser ett stort M-parti än flera, mindre oppositionspartier. Han kallar oss "bybor", och det är klart om man sitter i metropolen Eskilstuna så är det ett naturligt perspektiv ;-)
Min kommentar:
En av de allra viktigaste uppgifterna för oss som är engagerade är att motsätta oss indelningen i ”vi och dom”.
Det gäller såväl kristna kontra muslimer som Eskilstunabor kontra Strängnäsbor eller Mariefredsbor kontra Åkersbor. Jag kan försäkra dig om att den sistnämnda motsättningen inte finns (även om det förr var hårda bataljer bl a på fotbollsplanerna).
Varför kallar du oss ”bybor”?
Vi som bor i Mariefred har knappast ett bytänkande. De flesta här är inflyttade, kommer från eller jobbar i Stockholm, och har säkert ett mer öppet och modernt synsätt än en del av mina släktingar i E-tuna…
Vi har alla våra fördomar, men låt oss bli medvetna om dem och bekämpa dem!

2 kommentarer:

Mats Werner sa...

Sorry Dag, men här´: "Vi som bor i Mariefred har knappast ett bytänkande" saknar Du nog självinsikt! Jag talar ur erfarenhet!

Dag Bremberg sa...

Mats, bra att du nått "självinsikt". Jag är inte där än ;-)