lördag 4 oktober 2014

Förändring är bra!

I svensk politik - som till stora delar är relativt visionslös, introvert och förstelnad - är förändringar nödvändiga. Om inte annat så är det bra när de som styrt länge tvingas kliva åt sidan.

På riksplanet; ja. Nu får jag inte så mycket medhåll från moderater och andra borgerliga vänner - som fortfarande är i en slags chock och som inte alls var öppna för någon förändring.
Samma människor talade 2006 om att S styrt för länge (12 år) och att det var mer än hög tid för regeringsskifte - vilket också majoriteten av väljarna tyckte.

Efter åtta år med en statsminister - med stöd från tre ganska profillösa partier - som lagt visionerna på hyllan och bara vill vara "statsman", så var det faktiskt dags för förändring.

Man kunde tänka sig byten av personer och nya former av partisamverkan, men den öppenheten fanns inte och då återstod endast det alternativ vi fick. Förhoppningsvis blir det ändå - när stridsdammet lagt sig - mer uppgörelser över den så kallade blockgränsen.

Vår kommun: ja. M+S var inte drömlösningen, och det kan bli vissa problem, men med det valresultat vi fick blev det naturligt. Alternativet med ett minoritetsstyre hade varit intressant, men M vågade/vill inte det.
Det är ingen ny sits för mig som varit folkvald i oppositionsställning i åtta år. Det är dock sannolikt lättare att föra dialog och lägga konstruktiva förslag nu än det varit de senaste åren, då de styrande, med C på toppen, inte velat lyssna. Alla seriöst menade frågor och synpunkter avfärdades med "ni opponerar, vi levererar". Så mycket av den leveransen fick vi dock aldrig se. Utspelen strax före valet om pendlarkort för 1.000 kr och multiarena visade sig sakna substans när det avgående kommunalrådet JP svarade i fullmäktige i måndags.

Jag har en fast övertygelse som jag försöker leva efter: som folkvald har var och en lika stort ansvar - att lyssna på medborgarna och försöka tillgodose deras behov - oavsett vilken majoritet som för tillfället styr.
Om man inte tillhör majoritetsalliansen får man vara redo att ta sitt ansvar ändå. De som fastnar i bitterhet över valresultatet eller den nya koalitionen får svårt att agera konstruktivt, öppet och pragmatiskt.

Som folkvald företräder jag inte ett parti eller dess väljare, utan alla kommunens invånare.


Inga kommentarer: