måndag 16 juni 2014

Brett samförstånd om flyktingmottagande

Nio av tio partier var i princip helt överens om att vi ska ta emot flyktingar, när Strängnäs kommunfullmäktige i kväll debatterade den frågan i 70 minuter.
Anledningen var en motion från partiet som kallar sig nåt med Sverige... - "och inte har något alls emot invandrare". Deras förslag var att Strängnäs kommun ska säga upp avtalen med staten om flyktingmottagande - "men bara av ekonomiska skäl"...

De körde det vanliga spelet om att alla partier vägrar att debattera invandringspolitik. De kan ha en poäng i att många politiker varit för fega eller för okunniga i migrationsfrågor.
Men jag diskuterar gärna migration, och jag är den förste att framhålla att det finns massor av problem med allt från flyktingmottagning till integration.
Sverige och Strängnäs kommun kan bli oerhört mycket bättre på att ta emot de människor, inte minst de ensamkommande ungdomarna, som lyckats ta sig hit för att söka asyl, studera och arbeta.
Jag återkommer med förslag till möjliga förbättringar inom kommunen.

Det går - tvärt emot vad de främlingsfientliga påstår - att tjäna pengar för kommuner som tar emot flyktingar på ett organiserat sätt, i stället för att skicka de statliga bidragen vidare till privata bolag.

Men det är naturligtvis inte skälet till att vi ska ta emot asylsökande - och göra det på ett bättre sätt. Det är för att vi anser att alla människor har samma värde och vi förlorar vår värdighet om vi avvisar människor som måste fly hit för att få skydd.

Sanningen är dock att Sverige har världens mest liberala politik för arbetskraftsinvandring, men vi avvisar samtidigt de flesta asylsökande. Så det är inte så att alla partier i praktiken låter humanitära principer styra.

Vi kan bättre!


Inga kommentarer: