torsdag 12 december 2013

Gå inte på pepparkakssagorna!

Nu är det dags igen, de aggressivt intoleranta ser sin chans att under Lucia-tid och jul spela ut sitt triumfkort: "traditionen".
Sverigedemagogerna (eller vad de nu kallar sig) sprider nu inte bara historier om påhittade kvinnor som mördats av muslimska män eller om att de flesta av de ensamkommande flyktingbarnen är vuxna, till och med i 40-årsåldern ("de har kommit till mig för att få hjälp med att köpa medel på apoteket för att motverka deras åldershåravfall.") - fast Migrationsverket är stenhårda i sina åldersbedömningar, dvs att skriva upp barn till 18 år.

Nu sprids också snabbt myten om hur "PK-maffian" förbjuder skolor att ha tomtar, pepparkaksgummor och stjärngossar i Luciatågen.
Men vi som väl tillhör denna maffia, eftersom vi tror på humanism, tolerans och religionsfrihet, vi har lite svårt att se varför vi skulle förbjuda tomtar.
Enligt Expressen har en lärargrupp på en eller två skolor (av flera tusen) beslutat att deras Luciatåg ska vara "traditionella", i den meningen att det ska enbart vara vita linnen. Om några skulle bli upprörda över det så är det väl inte de som säger "jag är inte rasist, men jag värnar de svenska traditionerna". Snarare borde reaktioner komma från sådana som mig, som ser fördelar med mångfald och tycker att barn bör få vara barn och klä ut sig till tomte eller pepparkaka om de vill. Det passar väl för övrigt jättebra in i våra jultraditioner, som bara delvis är kristna eller nordiska och Lucia var ju för övrigt svartskalle.
Men, nej, jag blir inte så upprörd. Jag kan tycka att dessa skolor varit lite klumpiga och gjort en konstig tolkning av vad som är viktiga traditioner. Barn ska förstås inte tvingas att bära en viss dräkt, men det är knappast en helig rättighet att varje år få ha tomtedräkt på alla skolor.
Enskilda skolor bestämmer i princip själva hur de vill fira sina högtider. Det kan bli lite tokigt i bland, men det finns ingen "PK-maffia" som förbjuder skolor att ha vare sig tomtar eller stjärngossar med strutar på huvet. Eller svarthåriga lucior eller firande i en kyrka eller att tidningar skriver om invandringsproblem etc.
Alltså: ingen konspiration, varken på 30-talet eller nu.
"Det är tradition!" är inte ett förnuftigt argument för att tvinga barn eller vuxna att underställa sig någons maktutövning.
Vi är alla människor med individuellt ansvar för vad vi säger och gör. Låt oss diskutera öppet vad som är traditioner, vad som är bra med dem och vad som kan utvecklas! Vem vill egentligen ha ett samhälle utan utveckling?
Urgamla traditioner som hur svenskar konfirmeras, gifter sig och begravs har förändrats snabbt - och det är enbart sunt. Eller är det ett hemskt brott mot traditioner att man nu kan gifta sig på en båt, att vi inte har aga i skolan, att kvinnor och 18-åringar har rösträtt, att vi har allmän förskola, sjukförsäkring och pension?
"Kanske inte, men rör inte Kalle Anka på julafton, det är ju en verklig tradition!"
Men hallå, en samling amerikanska filmsnuttar, som sänts några decennier... Visst har det blivit en slags tradition just i vårt land, men det har ju inte varit statiskt, tack och lov brukar det bli några nya filmsnuttar och några försvinner. Disney valde att klippa om någon scen eftersom den innehöll 30-talsstereotyper av svarta. Det kan man tycka var överdrivet, men det var inte den svenska "PK-maffian" som utfärdade förbud. Det var ett kommersiellt företag som lyssnade på människor som traditionellt hade förslavats och förnedrats ända in i våra dagar i USA.

Vi bär alla på fördomar och vi har alla behov av att förenkla och kategorisera, nu mer än någonsin, så tänk efter innan ni låter er dras med i en våg som verkar bekräfta fördomar om PK-maffian, muslimer, romer, homosexuella, asylsökande, lärare, tjänstemän, journalister, komiker, präster, politiker eller "bonnläppar"!

Inga kommentarer: