fredag 24 maj 2013

Hopp om större parkering vid Läggesta

Det planeras flera hundra nya bostäder nära Läggesta, för människor som ska arbetspendla till Stockholm.
Man kan fundera över om det inte är en enkelspårig (!) planering. Tågpendlingen är kostsam och tröttsam; tågen går sällan, är ofta fulla, håller inte sina tider... 
Man måste hoppas att tågtrafiken blir bättre och att tågen kan ta fler passagerare, med tanke på alla nya invånare som planeringen utgår från. "Planeringen"? Nja, det finns inte mycket planering, förutom de bostadsplaner som byggbolagen önskar.
Ett exempel är bristen på p-platser. Redan denna vår har det hänt flera gånger att det varit fullt på Läggestaparkeringen, inklusive den grusplan som i bland används för omlastning av långtradare m.m.
Så jag skrev förra månden en interpellation till kommunalrådet Jens P och frågade vad kommunen kommer att göra för att börja planera för fler p-platser. Svar måste ges innan fullmäktigemötet på måndag, och i dag kom det som ett extra utskick med e-post.
Om man översätter svaret till vanlig svenska: frågan om utbyggnad av parkeringen finns nu med på agendan i kommunens planeringsgrupp (som består av de ledande tjänstemännen).
Jag får anledning att bevaka att frågan drivs vidare till utredning, projektering och politiskt investeringsbeslut.5 kommentarer:

Per Wedlin sa...

"Planeringsgrupp"? Vad är det för någon sammanslutning? Är det ytterligare en "översiktsberedning", fast ännu hemligare?

Dag Bremberg sa...

Per, det är en grupp som består av förvaltningscheferna plus lokalsamordnaren. Jag tror att syftet är att de ska ha koll på de behov av lokaler som finns inom verksamheterna, främst för skolor o förskolor. Men tydligen har de fått en parkeringsfråga på bordet nu. Får hoppas att de tar tag i den, för stationsfrågor riskerar att falla mellan stolarna.

Johan sa...

Intressant. Finns det verkligen behov av nya bostäder runt läggesta? Tycker jag ser lediga objekt lite varstans häromkring som aldrig blir sålda. Känns som om tankarna bakom Mariefreds nyinflyttning är något uppskruvade...

Men det kanske är något lägre prisnivå därute.

Per Wedlin sa...

Jag trodde parkeringsfrågan låg inom arbetet för en ny trafikplan som nu arbetas fram för hela kommunen. Det har ju antagits en ganska allmänt skriven trafikstrategi.

Detaljplanen för Jagbacken 2 som är under utställning innehåller inga nya parkeringar vid stationen. Plangränsen slutar en bit utanför. Däremot finns frågan med i planprogrammet för Södra Årby som antogs 2009 och som det har arbetats en del med.

Frågan borde lösas inom ramen för en ny FÖP Mariefred-Läggesta med en tillhörande ny trafikplan.

Dag Bremberg sa...

Johan, det är en bra fråga. Jag delar din uppfattning. Det finns inte så stor efterfrågan på bostäder i området, men byggplanerna drivs fram av markägare och exploatörer. Man kan tycka att de borde ha bättre kolla på marknaden men de har förstås inget helhetstänk. Det är kommunens ansvar att ha en hållbar planering.