onsdag 16 januari 2013

SJ, SJ, gamle vän

Problemen med tågtrafiken har inte minskat, trots löften från SJ om åtgärder och högsta beredskap inför vintern. En del som inte själva åker tåg tror att det är så enkelt att tågen går lite långsammare när det är mycket snö.
Men det är inte snön som är problemet. I dag ligger det visserligen rejält på marken, men alla vägar är plogade. Jag har hållit mig hemma idag men ser i min app att alla tåg till Stockholm varit sena under morgonen, dock inte så mycket.
Problemet är att alla tåg jag åkt med under detta år har varit rejält försenade eller inställda, trots att de första 14 dagarna varit ganska snöfria och utan extrem kyla eller stormar. Orsakerna har varit signalfel, personalbrist, lokfel, köbildning, växelfel, möte, trasig dörr, bromsfel, lokförare saknas, biljettsystem ur funktion, vagnfel, spårbyte, trasig biljettautomat, straffavgifter - oavsett väder. 

Varför alla dessa problem? Därför att SJ (o i viss mån Trafikverket) har dragit ner så att de har väldigt små marginaler i verksamheten och minimalt med personal som kan rycka in och fixa. Varför är det så? För att SJ har så höga avkastningskrav över sig, i stället för ett övergripande mål att öka antalet resenärer.
Vi blir fler och fler som tvingas ta bilen eller flytta, för att vi inte kan lita på SJ - och därmed inte på regeringen.

När jag skrev om detta på en moderatväns FB-sida fick jag kommentaren: "det är en tjänst som du har full frihet att använda eller inte använda. Jag ser det inte som en rättighet utan ett konsumentval." (I samma tråd skrev f ö infrastrukturministern själv att "information är viktigt". Suck.)

Men den sortens valfrihetsresonemang kan vi lägga ner det mesta i vår välfärdsstat. Jag hoppas att de flesta moderater känner större ansvar. Annars är den enda valfrihet vi har den som vi ges en söndag i september 2014.


1 kommentar:

Anonym sa...

Vadå valfrihet, samma höga skatt gäller som skall bekosta det offentliga. De Nya Moderaterna har även låtit försvaret bli en tummetott.
Vad finns kvar av det moderata ?
Jag har lite högre förväntningar på borgarna än socialisterna när det gäller att få en effektiv offentlig verksamhet. En professionell styrelse på SJ/SEVAB/X kanske är lösningen ? Eller ett TUT-avdrag* för resor, det ger en rabatt...
*(TUT=Traffic Urban Travel (nysvenska))
/skattetrött