måndag 7 maj 2012

Kommunalråd lätt på sne'

Vi har varit på "turné" säger de fyra kommunalråden som tillfälligt lämnat Strängnäs och besökt "kommundelarna", i kväll Mariefred. Trots att det var ett öppet möte för områdesstyrelsen om bl a bredband och att tidningarna uppmärksammat händelsen var det nästan bara politiker på plats. Ett par medborgare som jag uppmuntrat att komma dit och kanske två till.

Varför så få? Intresset för politik är absolut inte svagt i Mariefred. Vissa möten drar fullt hus. Men folk har naturligtvis annat för sig och måste prioritera. Möten med oklara syften och "turné" med lika oklart syfte väljer man bort.
Och det var nog lika bra att folk inte var där, för de hade knappast tyckt att det var en meningsfull "medborgardialog".

De fyras gäng berättade först vad de gjort, hur fint vädret varit och hur kul det var att en gång om året "komma ut i verkligheten". När en Mariefredspartist avslutningsvis frågade vad de tog med sig tillbaka för behandling i de politiska processerna, blev svaren mångordiga, men inte helt glasklara.
S-rådet berättade åter hur kul det var att komma ut i verkligheten och att han för fyra år sen brukade fika hos en vaktmästare på en skola, "för att få veta hur det står till i pannrummet".
"Man vill ju inte bara sitta i skorstenen", bekräftade FP-rådet. Han tillade att de flesta politiker var exhibitionister men att han var glad åt att han inte fått några direkta frågor om skolan, "hälsan tiger still". Nu var det iofs varken skolelever eller föräldrar eller lärare på plats, så vill man ha den dialogen kanske man bör söka den på ett annat, mer seriöst sätt.
MP-rådet avslöjade att hon inte kommit för att lyssna på synpunkter utan för att "få bekräftelse på att vi gör ett bra jobb" och en bekräftelse var tydligen att Mariefreds skola sen länge arbetar med ett miljöperspektiv.
C-rådet visade betydligt större intresse av dialog och visade också tydligt vem som är HSB.

Denna allians är uppenbarligen inte det mest samspelta laget, och flera av spelarna verkar mycket osäkra på sina roller.
Därmed inte sagt att det var bättre förr. Men det kan definitivt bli bättre i framtiden.

Inga kommentarer: