torsdag 24 maj 2012

KONSTIGT OM KOST

Vi har varit överens i alla partier i Strängnäs kommun om att det är bra att förskolor och skolor kan få laga mat och inhandla en del närproducerade livsmedel samt att en större andel bör vara ekologisk. Dessa krav har ju också varit tydliga från föräldrar o andra medborgare, vilket gjort att alla partier flertalet gånger uttalat sig positivt och även röstat i den riktningen när frågorna kommit upp.
Förvaltningens ledning har dock konsekvent verkat för att det nya, stora köket på Campus måste få fler munnar att mätta genom att tvinga alla förskolor och skolor (dock endast kommunala) samt äldreomsorg att handla all mat, färdiglagad, därifrån.
Såna förslag har tidigare bl a kommunstyrelsen i största enighet sagt nej till.

Nu inför måndagens fullmäktigemöte får vi ett förslag till "måltidspolicy" som innebär att de politiska intentionerna helt nonchaleras (bortsett från en blygsam och långsam ökning av ekologiska livsmedel).
Denna "policy" är egentligen endast en "rapport" från företaget AffärsConcept i Stockholm AB. Rapporten har inte ens remissbehandlats utan skickats till fullmäktige utan att en enda bokstav ändrats. I denna politiska fråga är det uppenbart att vissa chefer inom förvaltningen velat få igenom sin väg utan politiska diskussioner.

Till saken hör att denna "policy" är tunnare än den tunnaste soppa. Den innebära inga konkreta åtgärder för att få mer närproducerad, mer ekologisk eller mer närlagad mat. Tvärtom finns där en mening som inte säger det rätt ut men som måste tolkas som en signal att nu ska "all måltidsproduktion" ske i Strängnäs.
Det nämns att det är viktigt med "god mat" samt sociala och pedagogiska effekter, men det är ju tomma ord.

Strängnäs kommun är på väg att ta ett steg tillbaka när de flesta kommuner utvecklas. I t ex grannkommunerna Eskilstuna o Södertälje är det självklart att man har tydliga policydokument som anger miljö- och kvalitetsmål. Det ska i största möjliga mån vara lokalt lagad mat med största möjliga andel närodlade och ekologiska livsmedel.
Vi skriver 2012 i Sverige, men var finns Strängnäs nu?

Inga kommentarer: