onsdag 4 april 2012

Kommunens usla affärsavtal - senaste exemplet

Kommunens avtal med olika exploatörer har inte bara varit "bussiga" som förre exploateringschefen sa. De har varit direkt usla - om man ser till kommunens bästa, den kommun som styrs av Persson, Jr. Men avtalen har varit synnerligen lönsamma om man ser till företaget Kilenkrysset, som ägs av farbror Persson.

http://ekuriren.se/nyheter/strangnas/1.1395609-kvittenforradet-saljs-men-affaren-ska-utredas

2 kommentarer:

Anonym sa...

En artikel i expressen
http://www.expressen.se/nyheter/dokument/kommunskandaler-over-hela-landet/

Ett avsnitt:
- I kommunala bolag får man det sämsta av två världar.
Man sätter både demokratin och marknaden ur spel. Därför är de ofta inblandade i skandaler, säger Andreas Bergh, välfärdsforskare vid Lunds universitet och Institutet för näringslivsforskning.
- I ett vanligt företag straffar sig slösaktigt beteende. Men i kommunala bolag finns alltid skattebetalarna med pengar. Samtidigt åsidosätter man den demokratiska insyn som finns om verksamheten bedrivs av en kommunal förvaltning, säger han.
Bergh påpekar att offentlighetsprincipen gäller också för kommunala bolag, men att få tjänstemän och journalister känner till detta. I praktiken är det därför svårt att få ut handlingar och svårt att se hur pengarna används, säger han.
- Kommunbolag är ett sätt för kommunalpolitiker att leka direktör och marknad med skattepengar som säkerhet, säger Andreas Bergh.

Bygglobbyn styr och ställer i Strängnäs kommun.

//abc

Per Wedlin sa...

Det är konstigt att kännedomen om offentlighethetsprincipernas tillämpning i kommunala bolag inte kommit längre. Reglerna stärktes på 1990-talet efter en mångårig debatt.