tisdag 1 november 2011

Tragikomiskt kommunfullmäktige

Fullmäktiges möte på måndagkvällen i Djäknehallen i Strängnäs visade att politikerna är väldigt villiga att debattera med varandra. Särskilt då kommunalrådet Jens P mot moderater (och undertecknad). Därför blev mötet återigen 4,5 timmar och avbröts precis 22.30.

Men när 4-5 medborgare tog chansen att ställa konkreta frågor, så var svaren undvikande och luddiga. Kommunledningens påstådda vilja till medborgardialog har hittills inte visats i konkret handling. Prata är lätt, lyssna är svårt.

Strategisk plan klubbades av majoriteten och den innehöll en rad nya mål, som dock inte är mer konkreta och mätbara än de tidigare - snarare tvärtom. Det lär inte gå att utvärdera måluppfyllelsen under nästa år.
Delårsrapporten som presenterades visade att kommunledningen fortsätter att tolka resultaten som att alla mål har uppfyllts, mer eller mindre.

Det krävs en vilja till verklig utvärdering mer seriösa analyser om kommunens verksamheter ska utvecklas.
Det förutsätter att vi har politiker som drivs av visioner och höga ambitioner - som också vågar erkänna när man misslyckats och ompröva metoderna.
Vi är inte där nu.

Läs e-kurirens ledarskribent om beslutet att satsa pengar på ny sammanträdeslokal för fullmäktige. "Det är vi värda" sa en av de annars så tysta socialdemokraterna.
Nej, jag tycker inte att vår kommuns politiker är värda det, när förskolor, skolor och äldreomsorg får så extremt snåla anslag.

2 kommentarer:

Marie-Louise Ramevik sa...

Det är PINSAMT att majoriteten ältar ordet medborgardialog, men inte kan praktisera detta i verkligheten. Det är fantastiskt att, som "vanlig" medborgare ha möjlighet att ställa sig i talarstolen på KF och ställa en fråga, men det är skandal att man inte får något svar. Vi har försökt med mail, insändare och fråga i KF; inget biter. Vad är problemet? Vem kliar vem på ryggen och vilken bastu har jag inte suttit i? Medborgardialog kanske bara är demokrati för syns skull, eller???

Anonym sa...

Det är illa när man tror att medborgardialog kräver en krånglig politisk organisation, bättre teknik och andra lokaler. När det egentligen är enkelt - samtala, dvs lyssna och prata.

När det gäller skolorna har de slutat att lyssna för länge sedan. Jag hoppas att medborgarna kommer ihåg det nästa gång det är val, och inte återigen låter sig luras av vackra ord om satsningar på skolan.

"Bäst" kommentar förra gången Paulinska var uppe på KF stod Charlotta Steneskog för. Hon sa: "nu måste vi ju fatta beslutet om att gå vidare med Paulinska som sammanträdeslokal, för vi har satt ihop en grupp med människor som ska genomföra detta, och som bara väntar på beslutet för att kunna börja."
Vem tycker (mer än hon tydligen)att det är en vettig grund för att ta ett beslut som kostar en ansenlig mängd pengar och som får långtgående konsekvenser för många inblandade?

/Birgitta Elvingson (mfp)