torsdag 10 november 2011

Kommunalrådet på slak lina

Diskussionerna går heta på såväl bloggar, tidningsforum och Facebook som torg och mötesrum: Varför bröt kommunalrådet mot lagen genom att anlita kommunchefen på konsultbasis, varför mörkade han detta, varför talade han inte sanning när tidningen ställde frågor? Ska han avgå?
Jag har fått frågan flera gånger om varför oppositionen varit så tyst.
Mitt svar:
Jag brukar inte som partiledare framföra krav på andra partiers ledare att avgå, ej heller på kommunchefer. Men jag har framfört kritik, bl a på kurirens hemsida. Där påpekar jag bl a att den samlade oppositionen i KS var skarpt kritisk till beslutet att ge kommunchefen en förlängd anställning över valet. (Ingen kritik mot honom som person, från min sida.) Vi har f ö även varit generellt kritiska mot anlitande av konsulter.
Det som nu avslöjats är därför självklart helt oacceptabelt i våra ögon. Det blir inte bättre av historien om konsulten Jönsson som kommunchefen försöker släta över. Jag kommer inte att spekulera i inblandade personers motiv eller kritisera dem som personer. Deras förtroende har förstås allvarligt skadats, men beslut om konsekvenser fattar inte jag som KS-ledamot i oppositionsställning.

2 kommentarer:

Mats Werner sa...

Det är inte krav på partiledares avgång Du som oppositionspolitiker i den uppkomna situationen förväntas resa, utan krav på kommunalrådets avgång på samma sätt som skedde när kraven på Ann Landerholm restes. Även av Dig om jag inte minns fel. Och det hon gjorde sig skyldig till var ju en lätt västanfläkt i jämförelse. Men visst – hon var kvinna! Och som någon sa om Juholt i jämförelse med Sahlin: han kommer att klara sig igenom detta för han är man och ger ett godmodigt intryck.

Dag Bremberg sa...

Nej, jag har inte någon ställning där jag anser att jag kan eller bör framföra krav på att någon enskild politiker ska avgå. Mitt lilla parti har inte inbjudits att delta i majoriteten, och om jag framför "avgångskrav" så vore det såväl meningslöst som skadligt för den redan hårt prövade kommunförvaltningen.
Om du vill avkräva ställningstaganden är det väl snarare till majoritetspartierna du bör vända dig samt ev till oppositionsrådet som företrädare för det största partiet (som dessutom har erfarenheter av liknande, som du påpekar.)