tisdag 25 januari 2011

Förändring, förtroende, förnyelse

Kommunpolitiken i Strängnäs handlar väldigt lite om politik i nuläget. Den nygamla majoriteten presenterar inga program, planer eller mål.
Var är visionerna? Var finns diskussionerna om en hållbar utveckling? Varför talas det aldrig om livskvalitet eller barnens behov? Varför ges inte medborgarna inflytande?
Istället har det sedan valet mest handlat om poster, arvoden, partistöd och möteslokaler.

Inom oppositionen växer frustrationen. I flera partier har det varit bittra, interna strider och avhopp.
Jag anser att man som partiföreträdare och folkvald har ett mycket stort ansvar. Om man har olika åsikter eller personkemin inte fungerar perfekt, så får man se till att hantera det ansvarsfullt. Att bli "politisk vilde" innan mandatperioden ens börjar på allvar är inte ansvarsfullt.
Även vi som är personvalda måste vara medvetna om att vi i första hand sitter på partimandat. Jag fick massor av personkryss, men de betyder inte att jag kan agera fritt som individ, 85 procent av Mariefredspartiets väljare kryssade inte mig.
Kryssen är i vårt valsystem en möjlighet för väljarna att visa vem av partikandidaterna som de gillar bäst. Det är inte ett rent personval.
Jag ser gärna att systemet utvecklas, men som det är nu får man acceptera att det är partivalet som är grunden i systemet.

En folkpartist hoppade av 2008, men han valde då att lämna sin post i fullmäktige och satt sen på åhörarläktaren resten av mandatperioden. Det tycker jag var strongt och hederligt.
Förtroende är nyckelordet. Det är viktigt att se till att man har förtroende i sitt uppdrag och det är viktigt att inte skada det redan svaga förtroendet för politiken.

Jag uppskattar mycket som sagts och gjorts av de personer som nu är involverade i olika strider, men det handlar inte om vem man gillar bäst. I såna här lägen måste man kunna höja blicken och se till vad som är bäst för demokratin.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Väldigt kloka ord, om de som figurerat i media m.m. den senaste tiden kunde ta till sig och agera därefter skulle det kanske minimera skadan som dagens situation nu gör på lokalpolitiken.

Kerstin Svensson sa...

Hej Dag!
Jag hör dig alltid prata om barnens behov, skolan, barnens trygghet. Ja, det är mycket viktigt, men du nämner aldrig våra äldre. Vi har ett ansvar mot dom också!

Kerstin

Dag Bremberg sa...

Hej, Kerstin!
Ja, det är bra att du påminner om de äldres behov. Jag är väl medveten om bristerna i kommunens äldreomsorg.
Jag och mitt parti har faktiskt föreslagit förstärkningar av personalen i äldreomsorgen.
Jag har dock framförallt tjatat om att kommunen måste börja prioritera kärnverksamheterna - på bekostnad av utgifter f bl a administration och politikerarvoden. Om man sen ska prioritera inom kärnverksamheterna så vågar jag hävda att barnen är framtiden och därmed viktigast!