måndag 13 december 2010

S och MP röstade fram moderater

I Strängnäs kommun är det politiska spelet mycket märkligt. Ja, det visste ni redan, men jag upphör inte att förvånas.
Majoritetsalliansen bestämde direkt efter valet att Mariefredsnämnden skulle läggas ner och istället skulle det bli maktlösa "områdesstyrelser" i fem kommundelar.
Det hette då att dessa skulle inte tillsättas med partirepresentanter utan med de personer som hade störst förtroende på orten.
Sen säger majoritetens representanter att moderaterna ska få ordförandeplatsen i Mariefred, "för att det är det största partiet där". Den principen är påhittad, det har aldrig varit så att största partiet med automatik får ordförandeposterna.
Och att detta var ett stort hyckleri och endast ett försök att smörja och tysta moderaterna visade sig snabbt, för vice ordförandestolen skulle inte gå till det näst största partiet, dvs Mariefredspartiet, utan till ett parti som har så svagt stöd att det inte ens hade rätt att få en plats i Mariefredsstyrelsen, dvs C.

Vi och flera andra partier ifrågasatte detta agerande, M-ledningen ville inte lyssna, eftersom de aldrig avstår några arvoderade poster. Majoriteten med Jens P (C) i toppen ville inte lyssna.
Det innebar att de övriga oppositionspartierna nominerade mig som ordförande. Jag ställde upp som kandidat eftersom jag fick över ett hundra personröster, 50 procent fler än den moderat som lanserades.
Valberedningens möte resulterade i att jag föreslogs, men drygt hälften av majoritetens ledamöter valde att stödja moderaten. Många avstod och tolv röstade på mig.
Jag sörjer verkligen inte att jag inte får den menlösa posten, jag har ingen lust att spela "borgmästare" i en skendemokratisk teater.
Men jag har svårt att förstå hur sossar och miljöpartister inför sina väljare förklarar att de flera gånger i kväll röstade på moderater, hellre än kandidater från de andra oppositionspartierna.

En seger vann vi faktiskt: till ordförande i revisionen omvaldes Bertil Stensgård (KD), vilket fick moderatledaren att rusa upp och kräva en direkt paus i mötet (så att hon fick skälla ut de som röstat fel, antar jag).

Moderaterna behöver mycket mer av reflektion för att inse att de inte kan bestämma allt. De kan inte förvänta sig att alla ska vika sig. Flera personer från olika partier konstaterade att om M nånsin ska komma i majoritet igen så måste de ändra inställning.
Det finns många bra inom M, och det är synd att partiet nu inte klarar att samverka.

Positivt var att vår samverkan med SP, V och KD gav oss platser i bl a kommunstyrelsen, kommundelsberedningen och de flesta nämnder.

Mer positivt från mötet:
MFP fick igenom tre motioner. Inte så illa av ett parti som ibland behandlas som om vi inte fanns.
Men jag erkänner: vi gör oss obekväma genom att ifrågasätta höjningar av arvoden och partistöd.
Det tänker vi fortsätta med.

2 kommentarer:

Christer Alvin sa...

Visst kan jag hålla med dig Dag om det märkliga förfaringssättet vid nomineringarna i KF. Det finns ju ett talesätt att "är man stor så ska man vara snäll". Kanske vi moderater kan lära oss en del av detta.

Ebbe Ollman sa...

Christer: Det har du fullständigt rätt i. Vi andra har i alla fall lärt oss vart ribban lagts.