fredag 20 augusti 2010

Blodfattig debatt?

Gårdagens debatt i Strängnäs var "blodfattig" tycker Eskilstunakurirens politiska kommentator.
Själv är jag glad att öppenhet och vänlighet präglade diskussionen.
I Strängnäs har det varit för mycket av käbbel, äldre mäns härskarbeteende och allmänt skitsnack.
Nu känns det som att det finns ett antal öppna, konstruktiva, pragmatiska och förändringsvilliga personer i de flesta partier.

Ledarskribenten raljerar över att de fåtaliga åhörarna knappast blev mycket klokare. Men det var väl trots allt ett antal tusen radiolyssnare. Betydligt fler än som läsar ledarsidan - eller den här bloggen...
Att sen inte alla partier är så tydliga det är bara att beklaga, och tidningen har en viktig uppgift att nu granska vad partierna sagt och vad de sen gjort under de senaste fyra åren. Vad är de aktuella vallöftena värda?

----------------
I E-kuriren ställs också frågan vad partierna i Strängnäs kommun vill göra om det blir pengar över.
Moderaterna svarar att 70 procent ska gå till att öka överskottet, medan 30 procent skulle gå till skolorna.

OM det vore så att skolor och annan verksamhet fungerade bra så skulle vi naturligtvis lägga 100 procent av ev extrapengar på resultatet (och möjliggöra avbetalning på skulderna).

MEN så är det ju inte, lärartätheten har rasat och måste förbättras. (Det håller ju M med om, enligt vad de säger nu i opposition.)
Därför måste pengar först fördelas till det ändamålet, liksom till förbättringar inom förskolan. Sen behövs en del extra medel till äldreomsorgen.

Först därefter kan pengar användas till att betala av skulder. Ett snabbare sätt att minska skulderna är att sälja av delar av Sevab. Givetvis måste vi också genomlysa hela verksamheten för att öka effektiviteten och minska slöseri.

Men det akuta behovet av mer pengar finns på skolorna.

Inga kommentarer: