tisdag 25 maj 2010

Positiva inslag på bistert möte

Kvällens fullmäktige blev förvånansvärt laddat. Är det för att valet närmar sig? Eller för att det finns mosättningar inom S, C och FP?

Jag pläderade för att vi skulle avstå från personangrepp och föra en öppen, konstruktiv diskussion om för- och nackdelar med olika alternativ.
Men när vi sen kom till frågan om skolornas lokaler så blev det snabbt en hätsk diskussion där överdriven retorik användes och personer angreps.
Jag försökte än en gång att sansa det hela och förklarade att vi i oppostionen inte ville försena eller fortsätta med eviga utredningar. För att tydliggöra det yrkade jag bifall t majoritetsalliansens förslag om att avskriva skollokalutredningen.
När jag är på väg från talarstolen kommenterar KF-ordföranden "Men det gjorde du inte förut!" Mitt svar: "Och?" Efter en stund tillade jag att det är den sortens försök t härskarteknik som jag motsätter mig.
Märkligt att en KF-ordförande utan att sätta upp sig på talarlistan väljer att kommentera vad ledamöter sagt. Märkligt också att han en stund innan satt och muttrade om att KF blivit ett "tivoli".
Vad har hänt med respekten för demokratins spelregler?

OK, nu till det positiva:
- Bifall t min motion om att pröva att en eller två kommunala skolor ges självständighet, ungefär motsvarande friskolornas.
- Bifall t fem partiers motion om att pröva en alternativ drift av äldreboende på Selaön.
- Bifall t medborgarförslag om städning av Gorsingeholmskajen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Med blixtens hastighet drog ordföranden igenom ärendet om markanvisningsavtal för nya värmekraftverket. Jag hann inte med!

Förutom att handlingarna är otydliga, feldaterade och att kostnadsberäkningen inte har någon angiven status eller utfärdare, så saknas CYKELBANA!!

På den blivande vägen in till idrottsanläggningen, är det tänkt att cyklisterna ska dela väg med bilarna och framförallt lastbilarna som kommer med material till kraftverket. Om vi nu bestämmer oss för att trots allt göra en cykelbana för att skydda barnen från Sevabs lastbilar, så får kommunen ensam betala detta. Klantigt!!

Jag frågade Jens Persson under punkten frågor från förtroendevalda, hur man hade tänkt. Jag fick ett väldigt nonchalant svar; vet inte, men du kan väl ringa mig. Svar av en KS-ordförande! På Kommunfullmäktige!

Efter mötet frågade jag Björn Lind. Han menade att den cykelbanan får vänta, eftersom man kan åka andra vägen förbi den nya fotbollsplanen i Hammaren! Så föll ett av argumenten för placeringen i Hammaren, nämligen att det var en synnerligen lämplig placering för alla barnen i Slottsbrinken. Vem tror att de åker runt för att komma till sporthall/ishall/omklädning??

Birgitta E

Christer Ståhl sa...

Hej Dag
Vi fick också igår lära oss att det inte är det som står skrivet på ett papper som är viktigt utan andemeningen vi skall ta ställning till. Man får en helt annan blick över församlingen när man sitter på läktaren.

Dag Bremberg sa...

Hej, Christer!
Ja, ibland är det bra med lite distans. När man står mitt i hetluften kan det vara svårt att vara helt lugn.
Vi är ju bara människor, men jag förväntar mig lite mer av de som har ordförandeuppdrag.

Ang det där med "andemeningen", så är det givetvis så att det som står är det som gäller. Det är viktigt att vi blir bättre på att formulera beslut, som inte kan tolkas på olika sätt.

Kerstin Svensson sa...

Visst är det så att vi måste vara tydliga på att formulera oss i motioner och förslag. Men det får inte vara så att om formuleringen inte är perfekt men alla ändå förstår andemeningen och delar samma uppfattning så ska förslag förkastas pga dålig formulering.
Förövrigt var det bra och på tiden att du sa ifrån när ordförande "läxade upp dig" precis som en 10-åring. Härskarteknnik sa du. Översittarfasoner säger jag.

Kerstin