torsdag 29 april 2010

Rädda Långbergsskolan - igen!

Det har kommit en rad ogenomtänkta förslag om flyttning, nedläggning, centralisering av skolor i Strängnäs. Hittills har föräldrar tillsammans med ett antal av oss politiskt valda lyckats stoppa dessa idéer.

Nu kommer ytterligare ett förlag som kommunens styrande vill undvika öppen politisk
debatt om. Förvaltningen har i stället haft direkt kontakt med Långbergsskolans rektor, personal och föräldraförening, för att pressa dem att acceptera en flytt. De har i praktiken inte getts något alternativ. De har fått välja mellan "splittring" av skolan eller att "en sammanhållen skola" flyttas t nya lokaler (Karinslundsskolan). Som grädde på moset "utlovas" bussning genom Strängnäs!

Barnperspektivet är som vanligt inte det som genomsyrar tänket.

Främst två saker bekymrar mig:

1. Skolornas lokaler har varit den hetaste politiska frågan de senaste åren, flera dåliga förslag har vi lyckats stoppa, men varför ska detta drivas igenom utan politisk debatt?

2. Jag förstår föräldrarnas dröm om att hålla ihop hela skolan, men Om Långbergsskolan töms så blir det inte en sammanhållen skola längre. Även om det är samma rektor och lärare, så kommer det inte att vara samma elever. Många kommer att sluta, andra kommer till. Det är ju fritt fram att välja numera, därför kan inte hela skolor flyttas.
F ö är det så varje år att de äldsta eleverna försvinner (plus alla dem som flyttar eller byter av andra skäl). Det kan kännas jobbigt, men det är inget som man kan undvika.

Det man kan göra är att sätta upp tillfälliga paviljonger eller bygga ut. Det går om man vill, men jag misstänker att hela den här idén inte bottnar i elevernas bästa, utan i en politikerönskan om att fylla den tomma Karinslundsskolan.

5 kommentarer:

Christer Ståhl sa...

Hej Dag
Jag tror inte denna fråga kommit upp om inte det vore så att skolan inte rymmer alla de elever som vill gå där. Det saknas plats för två klasser. (50 elever ?)

Margit Urtegård sa...

Hej Dag!

Du har gjort en klockren analys; det handlar om att fylla en tom skola. För inte sjutton flyttar man en hel skola för att de får in 40-50 barn för mycket när det finns två närliggande skolor som kan ta emot de, samt att det skulle vara billigare att få dit två paviljonger än att bussa i väg en hel skola. "Petter smart" (uppfinnar-Jocke på norska) har uppenbarligen inte tänkt färdigt!

mariavb sa...

Hej Dag ! Att bussa eleverna känns inte genomtänkt. Majoriteten menar att det kan man göra ett par år, sedan måste man bygga en ny skola vid Långberget säger man med bestämd min. Visst är det en vacker dröm. Men att lova en ny skola i denna skuldtyngda kommun.....har vi hört det förrut ?

Dag Bremberg sa...

Jo, det vet jag,
Men det har hänt förr att skolor inte har tillräckligt med yta för ett ökande elevantal. I Marierfred har man satt upp paviljonger en efter en i 20 år...

När började vi bussa en hel skola till en skola - som egentligen är en högstadieskola?

Vad ska ske sen? Det finns ingen budget för bussar, det finns ingen plan för investering i nybyggnation av skola.
Har några tidigare löften om skolor hållits???

Anonym sa...

Förr i tiden bussade man elever från Länna till Åker, från Strängnäs till åker, från Mariefred till åker... Och det gick då så det borde väl fungera även nu? Men det bästa vore naturligtvis att barnen fick vara kvar på den skola de valt.