tisdag 2 februari 2010

Mariefreds nya skola kostade 90 miljoner!

90 miljoner kronor. Så mycket kostade ombyggnationen av Mariefreds skola, som gjordes i stället för den utlovade nya skolan.
Minns ni? I många år hade en ny skola diskuterats och vallöftena var klara inför valet 1998. En ny tidigareskola samt sporthall planerades att läggas på Hammarängen, vid Stallarholmsvägen. Sen meddelades att marken var för lerig.
Inför valet 2002 förnyade dock alla partier i Biohuset sina löften om skola och sporthall. Även en förskola fanns med i planen, som nu ändrats så att skolan skulle hamna på en del av nuvarande grusplan. Den döptes till Kärnboskolan efter en namntävling.
Efter valet meddelade kommunalrådet Ulf K att man i investeringsplanen hade ett belopp som inte skulle räcka enligt de nya kalkylerna. I stället för att ändra investeringsplanen så valde man med olika argument att skrota skolplanen och besluta om att bygga ut Mariefreds skola, vilket innebar att man tog en stor del av den redan trånga skolgården.
Då hade redan drygt 4 miljoner kronor slösats bort på arbete med projektering, konsultarvoden etc.
Det hette nu att de pengar som fanns kvar, 36 miljoner kr, skulle skolan få bränna på ombyggnationen och dåvarande rektorn trodde sig få tjusiga fontäner! Så blev det förstås inte.
Slutnotan blev - utan fontäner - 90 miljoner!
Den dåvarande alliansen svek sina löften, utan att vinna något på det.

Fast en vinst fanns det - för vissa: Hammarängen kunde nu säljas till det byggbolag som redan knackat på och erbjudit 40 miljoner.
De pengarna skulle lätt räcka till en ny, större och modernare IP, sa de ledande politikerna i flera år. Ända tills vi häromveckan fick konsultrapporten som pekar på att även detta projekt kan landa på 90 miljoner kronor!
Då säger kommunalråden: nej, Mariefredsborna får ta det som blir över efter exploaterings- och konsultkostnader och använda t bollhall eller ishall eller vad de vill. "Men sen blir blir det inte en spik till på många, många år."
Ska Mariefredsborna vara tacksamma???

3 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Ja, enligt Jens Persson (C) skulle MarIEfredsborna var tacksamma och inte förvänta sig ens en spik på många många år om de fick en ny idrottsplats, även om satsningen blir mycket mindre än utlovat. Mariefredsborna borde kanske tänka noga efter minst en gång innan någon av dem lägger en röst på centern till valet i höst. Det kan bli surt för Mariefred om C får något att säga till om nästa mandatperiod också.

Dag Bremberg sa...

Margit, C, FP och M tappade mkt i Mfd senaste valet. Sannolikt mest pga skolan och IP-frågan.
Jag tror att Mariefredsborna har gott minne. De vet vad de fått och vad de inte fått.
Det samma gäller säkert folk i de andra delarna av kommunen.

Claes Eriksson sa...

Nej, det är ingen avundsvärd sits att ha detta ärende på sitt bord under ett valår. Uppenbarligen har man valt att blunda för hur stort attraktionsvärde en någorlunda centralt belägen,fungerande idrottsplats utgör för ett samhälle. Att utlokalisera IP till ett svårbebyggt och ganska otillgängligt område känns inte som särskilt genomtänkt förslag som gagnar samhällsservicen precis. Saken blir inte bättre av dessa eviga glädjekalkyler, där man gång på gång går på pumpen. Som sagt, det bättrar ju inte på förtroendet för våra folkvalda(?) direkt.
Vi behöver få in ett mycket mer långsiktigt tänkande för samhällsplanering vare sig det handlar om Hammarängen, Ryborg eller Målartorp, där man även väger in kvalitet. Inte bara kvantitet.