lördag 6 februari 2010

Centerns ledning är desperat

Centern har en massa ärligt engagerade medlemmar, varav en hel del faktiskt bryr sig om miljön.
Men den stadiga trenden med sjunkande stöd har gjort partiledningen alltmer fokuserad på snabba utspel som inte är förankrade.
Häromdagen protesterade centermedlemmar i vår kommun mot toppstyrningen i ett uttalande.

Idag ser jag på TV att centerns valtaktik nu ska vara att "stå på de arbetslösas sida".
Hur då? Jo, genom att göra det enklare att snabbt sparka anställda. Dvs genom att urholka lagen om anställningsskydd.
Det kan naturligtvis vara bra för vissa företagare - fast det vanligaste problemet för dem inte är de är de faktiska reglerna, utan mytbildningen om hur krångligt det är att säga upp folk. (Det är lätt, det kan jag garantera, eftersom jag läst arbetsrätt och skrivit om dessa frågor i många år.)

Men att säga att man gör detta för de arbetslösas skull... det är hyckleri. Det blir inte fler jobb för att arbetsrätten urholkas.

Och miljön blir inte bättre av att centern motsätter sig att bondgårdar ska anslutas till centrala avloppssystem, men sommarstugor...

Säg som det är, stå för att ni företräder bönder och småföretagare! Inget att skämmas för, även omn det inte ger så många röster.

5 kommentarer:

Mats Werner sa...

Om det är så lätt, Dag - hur kan det komma sig att så få mikroföretagare "vågar" anställa en medarbetare?

Är det bara en informationsmiss som Du får det att låta som, då undrar jag vad jag hade för mig alla år som mikroföretagare då jag kanske istället skulle satsat på att växa och anställa.

Sanningen måste vara en annan!

Om alla mikro- och ensamföretagare förmåddes att våga anställa sin första medarbetare, skulle det kunna utlösa en våg av nyanställningar och en lösning på arbetslösheten, men så är det ju inte. Ingen vågar!

Varför Dag?

Dag Bremberg sa...

Hej, Mats! Den forskning som gjorts på detta område visar att främsta anledning till att många egenföretagare tvekar att anställa är att de känner det som ett stort ansvar att anställa en person som de inte är säkra på att de kan leda, sysselsätta fullt ut och avlöna fullt ut.
Sen finns det också en "informationsmiss", dvs en missuppfattning att man inte kan säga upp en person som är "fast", dvs tillsvidareanställd.
Jag tycker att staten skulle kunna dels infomera egenföretagare bättre, dels underlätta anställning.
(I st f att underlätta uppsägning.)
Men min poäng var att visst kan man underlätta för bönder och andra småföretagare, men då ska man säga det och inte låtsas som att hjärtat blöder för de arbetslösa.

Christer Alvin sa...

Hyckleri tycker jag att det är när lokala centerpolitiker som Jens Persson avlår sp-motionen om att utreda lokalproducerad mat och veckan efter bjuder in jordbruksministern som talar om vikten att ställa krav vid upphandling av matproduktion till skolor och servicehem. Citat från jordbruksministern "Våga ställa krav vid matupphandling". Vad anser våra lokala c-politiker som just har avslagit en motion om just detta! Inte undra på att politikerföraktet sprider sig.

Dag Bremberg sa...

Christer, bra inlägg!
Det är rätt märkligt att läsa sånt i tidningen. C-S-FP-majoriteten röstade ju också i fjol ner motionen om att centralköket skulle kunna läggas ut.

Patrick aka Bee sa...

Christer,

Jens gör kommunfullmäktige till sin personliga förslagsverksamhet. Jag kommenterar detta i ett blogginlägg.
Bra eller dåligt? Bra att han lyssnar men alltjämt som du säger: hyckleri.

P.