måndag 25 januari 2010

Fyra trista beslut och två roliga

Kvällens fullmäktige bjöd på lite av varje.
Roligast var när mötet avslutades och vi fick information om att en åhörare ringt och sagt att han råkat ta fel jacka, en Dressmanjacka med ett stort F på. Ingen verkade vilja kännas vid den, men när jag gick ut t garderoben kom fullmäktiges ordförande precis bakom mig:
"Var är min jacka? Jag hängde den ju här! Hur kan man ta fel!"
...
Trist var att S-C-FP-majoriteten, som utgör 25 av 49 platser, systematiskt avslog alla förslag från andra partier. Vi i MFP lade fyra yrkanden (gällande ev flytt av kommunhuset, begränsning av renhållningsavgifter, utredning om ekologisk skolmat samt miljömål). Vi fick stöd av alla oppositionspartier, men endast en ledamot på majoritetssidan hade ryggrad att rösta efter egen övertygelse (Åsa T), vilket inte räckte då mp och kd hade tomma stolar.

Positivt var att vår motion om mer generösa regler för skolskjuts fick enhälligt bifall.
Lite skoj var att i det felstavade beslutsförslaget stod "Skojskjuts".

Vi lade fram en ny motion om att minska antalet facknämnder och pröva att istället ha beslutsorgan för kommundelarna.

4 kommentarer:

Christer Alvin sa...

Bedrövligt att majoriteten inte ville gå med på utredning om ökning av andelen ekologisk och närproducerad mat. Jag blir frustrerad över att få underlag till beslut som är så tendensiösa som tjänstemannaskrivelsen till förslaget. Där påstår man på allvar att det kräver ett omfattande arbete med att förändra attityder hos personal, barn och boende på servicehem om man ska öka andelen närproducerad, ekologisk och säsongsvarierad mat. Jag använde i KF-debatten ordet rappakalja om detta beslutsunderlag, vilket enligt Wilkopedia innebär "oförståeligt eller innehållslöst tal" och det står jag för.
Christer Alvin

Dag Bremberg sa...

Ibland måste man säga ifrån på skarpen. Synd att det ska vara snudd på tabu att ifrågasätta tjänstemännens synpunkter. Sossarna är livrädda för att stöta sig med förvaltningen.

Anonym sa...

Jag tycker ditt framförande Christer, var mycket bra! Och som Dag påpekade, beslutet att inte ens utreda, sänder en otvetydig signal om att ekologiskt och närodlat behöver man inte bry sig om. Att tro att det då som Jens sa kommer att finnas med i upphandlingen av måltidsservice är väl inte riktigt verklighetsförankrat!

Birgitta E
Mfp

Stefan Holm sa...

Att det krävs ett omfattande arbete för att förändra attityder är rent nonsens. Det är bara att ta en titt ut i verkligheten för att konstatera att det aldrig förr har varit mer rätt att förändra attityder. Som konsult så har jag förmånen att sitta på ett otal olika företag, och kan konstatera att det "heta" samtalsämnet på lunchrasterna är just närproducerad och ekologisk mat. Så ska man sänka en bra motion, ska det åtminstone ske på rätt grunder. Annars är det som Christer säger rappkalja.