tisdag 3 november 2009

Tid att satsa på biogas

Strängnäs kommun har länge tvekat inför biogas och flera förslag har avslagits. Kommunstyrelsens majoritet beslöt igår att avstyrka ännu ett medborgarförslag om detta. Motiveringen är att produktionen av biogas inte ska ske i kommunal regi.
Men om kommunen visar tveksamhet i stället för att ta ett tydligt initiativ, så lär det dröja innan någon enskild lanbrukare vågar satsa på detta.
Kommunens egen miljöstrateg och näringslivsstrateg berättade igår att det nu är realistiskt och lönsamt med biogasproduktion. Flera grannkommuner är i gång och länstrafiken är intresserad.
Så varför fortsätta att vela?
Jag föreslog att förvaltningen skulle få i uppdrag att utreda hur produktion av biogas kan initieras. SP, KD och enskilda sossar var positiva, men folkpartisten muttrade och från M o S hördes skeptiska kommentarer. Sen avslogs mitt förslag.

2 kommentarer:

Mats Werner sa...

Ni glömmer alla att allt inte längre faller inom KS kompetensområde. Så t.ex. med den hantering som bör ta hand om biogasproduktion som numera befinner sig under SEVABs styrelsedomvärjo. Och ligger mer naturligt där.

Vet att ärendet behandlas inom bolaget. Ska kolla hur det ligger till.
Hakar finns det vet jag sedan min tid i M&R.

Dag Bremberg sa...

"Ni... alla" Snacka om att generalisera samtliga mindre vetande.
Mats Besserwerner ;_) borde veta att KS dels måste bereda medborgarförslag, dels har ett övergripande ansvar, i synnerhet i strategiska frågor.
Frågan om biogas ligger liksom ett antal andra miljöstrategiska frågor på en nivå ovamnför MRN och det är definitivt inte i ett delägt aktiebolag som den politiska strategin ska formuleras.
F ö tycks de "hakar" som MRN hakat upp sig på inte längre vara aktuella, enligt den föredragning vi fick i går. Lyssna gärna m din partikollega HR.