torsdag 22 oktober 2009

Tonårstjejer glöms bort

"Mår du bra?" Den frågan besvarades jakande av ungefär 80 procent av invånarna i Strängnäs kommun, enligt landstingets hälsoundersökning.
- Aha, vi mår till 80 procent bra, det är väl okej, sade några ledamöter i kommunstyrelsen.
Och så lades ännu en rapport till handlingarna, utan åtgärder.

Men. Om man verkligen bryr sig och känner ansvar så är det angeläget att reflektera över vilka som inte mår bra, i stället för att fokusera på en genomsnittssiffra.
En grupp sticker ut och det är den grupp som vi redan visste har det svårt i dagens Sverige: unga flickor.
Medan pojkarna på högstadiet är de som mår allra bäst, så har flickorna låga siffror i Sörmland och en riktig bottennotering i vår kommun, omkring 60-70 procent "mår bra". De borde naturligtvis rent fysiskt må mycket bättre än äldre, och de har ju hela livet framför sig.
Uppenbarligen är det annat som inte är bra, och en del svar finns faktiskt i undersökningen. De trivs inte i skolan, i samma grad som pojkarna eller gymnasielever eller vuxna på sina arbeten.
Ungefär en av tre högstadieflickor svarar att de inte trivs med skolan. Värst är det i år 9 då betygshetsen är en realitet.
Var tredje äter inte skolllunch och drygt 12 procent röker. Dagligen. Trots att det faktiskt är olagligt att köpa cigaretter!
Även när det gäller våld avviker Strängnäsflickorna negativt. Bara 60 procent av dem känner sig trygga på kvällen i sitt eget bostadsområde. Mer än var trejde har utsatts för fysiskt våld av en "jämnårig".

Är detta okej? Eller är det ett politiskt ansvar att göra något innan det blir ännu värre?
Tonårsflickornas problem har uppmärksammats på riksnivå och staten erbjuer nu pengar till projekt som ökar tryggheten för kvinnor.
Om vi vill går det att göra mycket; allt från bättre belysning och nattvandrare till särskilda projekt för att ge skolflickor högre självkänsla och större inflytande i vardagen. Vill vi?
Jag kommer att skriva en motion, så får vi svar på den frågan.

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Ja Dag!
det är en otrygg miljö och kanske mest för flickor. Kommunen hyr en ett vaktbolag som åker runt mellan skolbyggnader och fritidsgårdar på kvällarna (jag känner inte till deras schema) och det är väl gott och väl. Men jag tror det ska till mer vuxna och då speciellt föräldrar som nattvandrar, för att se vilken miljö som barnen, egna eller andras befinner sig i om kvällarna. Det här gänget, om det nu var ett gäng, som hållit i gång på Paulinska (än är det inte omdöpt)ligger ju inte och sover på em och kvällar. Vad behöver vi politiker göra? Vad kan vi göra?

Kerstin

Patrick Baltatzis sa...

Dag,

Bra att du uppmärksammar den press och tryck som ligger på unga tjejer. Fler borde se detta som en viktig fråga. I vår kommun är det i huvudsak pojkar som får stor uppmärksamhet. Nu senast i debatten om Larslunda här i Strängnäs där Jens Persson vill investera pengar på Vasavallen istället för att hålla fast vid en satsning på jämlika sporter så som basket, handboll, volleyboll eller mer tjejdominerade sporter som gymnastik. Margit skriver om detta här.
I en kommun präglad av manliga strukturer (läs militären och kyrkan) och förhållningssätt, måste vi stärka tjejers självkänsla. Det är viktigt för ett jämlikt samhälle.
Skapandet av Augusta Widerbäcks park är ett sätt att uppmärksamma kvinnor som satt sin prägel på Strängnäs. Det finns fler och alla dessa måste det sättas ljus på. Här kan vi ta hjälp av ungdomarna och deras kreativitet. I kulturnämnden i början av november kommer namngivningen av Den nya skolan som den preliminärt heter att tas upp. Här har ungdomsrådet föreslagit Kristina-gymnasiet som en pendang till Thomas-gymnasiet. Övriga instanser har förordat Paulinska gymnasiet av kostnads- och av historiska skäl. Men återigen befäster man strukturer istället för att befrämja nya.
Min inställning är att vill man förändra så förändrar man. Vill man inte göra man inget. Och det är det alla remissinstanser har signalerat. Ingen förändring!
Kristina har inget med Strängnäs att göra men väl med Gustav Vasa, som hade två fruar med namnet Kristina. Vasaskolan ligger jämte Den nya skolan och då bör Kristina gymnasiet ligga jämte menar rådet. Dessutom är drottning Kristina en historisk personlighet, väl i samklang med Strängnäs historiska profil, en kvinna med stark drivkraft och en mystik som jag tror många tjejer kan identifiera sig mig. Jag tycker att ungdomsrådets motivering är både intressant och fyndig och värd att ta på allvar. Deras förslag är ett önskemål om förändring. Den gör vuxenvärlden klokast i att hörsamma.

MVH

P.

mariavB sa...

Hej Dag !
Bra att du skriver om detta. Ser fram mot att läsa din motion.
Hälsningar
Maria