torsdag 17 september 2009

Rädda katthemmen!

Ännu en gång hotas de två katthemmen i kommunen genom ett förslag om att säga upp avtalen med dem. Avtal som gör att kommunen för endast 20 000 kr per år och hem slipper jaga herrelösa katter och hundar.

Anledningen till att kommunen för tre år sen slöt avtal med katthemmen var en insikt om problemet med katter som saknar ägare och att det var en billig lösning att stötta idealisterna på katthemmen. Anledningen till att miljöförvaltningen och miljönämnden inte accepterat KF-beslutet vet jag inte. Katthatare?

Och så måste jag upprepa det jag sa senaste gången denna fråga tröskades i fullmäktige: det kostar nästan lika mkt med de arvoden vi får för denna diskussion än vad ersättningen är t katthemmet.

Nu har tydligen S gjort upp med C, och M har väl vikt sig, så debatten kanske blir kortare - beroende på hur många rakryggade ledamöter det finns i dessa partier.

Men varför ägnas så mycket tid åt tusenlappar medan nästan inga politiker bryr sig om de stora frågorna, som att vattenverksamheten drog över sin budget med 18 milj kr!

4 kommentarer:

Mats Werner sa...

Just av det skälet hoppas jag att KF inte spiller mer tid på Katthemmen.

Anledningen till beslutsförslaget denna gång är ju faktiskt att katterna inte längre är kommunens "bord". Länsstyrelsen har tagit över djurtillsynen och bör därför också stå för katthemsdriftsbidrag.

Dag Bremberg sa...

Anledningen denna gång har uppgetts vara de nedskärningar som majoriteten beslutat om.
Att länsstyrelsen formellt sett tar över en del ansvar lär inte innebära något i praktiken. Länsveterinären lär inte åka runt och ta hand om katter. Eller hur?

Anonym sa...

Enligt den kontakt jag har tagit på Länsstyrelsen är det inte så enkelt som att Länsstyrelsen har tagit över djurskyddet, och den därmed har ansvar för alla lösspringande katter.

Om t.ex en katt som behöver omhändertas är på kommunens mark, så är den fortfarande kommunens skyldighet. Om den ger upphov till sanitär olägenhet så är den också kommunens skyldighet.

Länsstyrelsen har inte resurser att disponera till katthemmen, men anser att de fyller ett stort behov.

Jag tycker att vi betalar ett billigt pris för det ideella arbete som katthemmen utför. Om de inte finns kvar måste vi betala fullt pris för de personer som annars måste utföra arbetet, vilket kommer att bli betydligt dyrare.

Desssutom har jag förstått att på katthemmet i Strängnäs ges en viss möjlighet till arbetsträning, vilket vi vid en nedläggning skulle gå miste om.

Att hänvisa till att kattägaren ska ta sitt ansvar (som jag sett skrivet tidigare) är ju bara löjligt, när vi inte ens vet vem kattägaren är.

/Birgitta E (mfp)

mariavB sa...

Tyvärr har vi nog inte sett slutnotan för vattnet. Det är inte bara vattnet som flödar. Den ekonomiska stringensen saknas på många håll i kommunen. En uppstramning, särskilt på vissa håll är absolut nödvändig.
Maria