fredag 26 juni 2009

Varför är vissa sossar oärliga?

Sossarna i vår kommun - som när de var i opposition grät krokodiltårar när nedskärningar gjordes på skolor och daghem - genomdriver nu ännu värre nedskärningar.

Det budgetbeslut som de ihop med C och FP klubbade på sista fullmäktige före sommaren innebär att nästa år får vära skolor rekordlåg lärartäthet. Antalet lärare kommer att bli färre än 7 per 100 barn. För bara två år sen var den siffran 10 på Mariefreds skola. Sen har nedskärningar gjorts, som inneburit att man splittrat klasser för att skapa större klasser, sparkat unga, ambitiösa lärare och slutat ta in vikarier. Dessutom har det sparats på annan personal och kontot för läromedel är under all kritik. Det går inte att skära mer!

Vad säger då sossarna om detta? Jo, inte ett ljud. När jag frågade dem rätt ut på fullmäktige så satt de tysta. Kommunalrådet Jens P gick dock upp och sa att han medgav att det inte kändes bra att lägga en budget som innebär nedskärningar och kvalitetsförsämringar.

JP hänvisade till finanskrisen. Men det är majoritetspaktens eget val att budgetera med ett stort överskott och fortsätta slösa pengar på den centrala administrationens affärer och resor - i stället för att prioritera kärnverksamheten och då främst förskolor/skolor.

Prioriteringar - det har vi i MFP tjatat om att politiker måste göra. Visst gehör har vi fått, men vissa sossar verkar inte vilja ta den diskussionen. De föredrar att låtsas som att deras nedskärningar inte drabbar barn, äldre och andra svaga grupper i vårt samhälle.

Sossekommunalrådet Tord T väljer på sin blogg (där man inte får kommentera) att angripa mig och MFP för att vi inte "pratar äldreomsorgsfrågor"
- fast vi lagt en alternativ budget som innebär mer pengar till socialnämnden!
Det uppfattar jag inte som ärligt av en politiker, utan enbart billig taktik för att sossarna inte kan se sig själva i spegeln.

På samma sätt måste man uppfatta BUN-ordföranden Lottas uttalande i tídningen att det inte var meningen att "en enda unge" skulle drabbas när majoriteten beslöt att dra in skolskjutsarna för de barn som går på friskolor. Vilka skulle drabbas om inte barn???

Inga kommentarer: