måndag 27 april 2009

Nedskärningar och osanningar

Nedskärningar som slår direkt mot barnen på dagis och skolor klubbades ikväll på fullmäktige.
S-C-FP-majoriteten drev igenom sina förslag utan att ändra ett kommatecken.
Vi fick reservera oss emot sänkt elevpeng för förskolor och grundskolor, emot att konsekvenser inte beskrivs och emot direkta felaktigheter.
Det var så att man började få kramp i armen när man skulle låta ordföranden Anders S (FP) förstå att man ville reservera sig.

Beslutet om nedskärningarna mitt under året klubbades utan att kommunledningen ens brytt sig om att bifoga en lista på hur besparingarna ska göras. Helt klart är dock att elevpengen för grundskolan sänks med 4,6 procent redan från 1 maj. Eftersom det tar ungefär sex månader att säga upp lärare, så kommer inte besparingarna att slå igenom helt i år. Därför måste t ex Mariefreds skola sparka sju istället för tre lärare, enligt de uppgifter jag fått.
Men glöm siffrorna; det viktiga är att det är barnen som får ta smällen när sossarna sitter vid makten och ska försöka få ihop sin budget till varje pris.

"Lärartätheten ska inte följa svängningarna i skatteintäkter. Man kan inte kräva att varje nämnd ska gå plus minus noll varje år." sa jag.

Alla i oppositionen protesterade, inklusive M, men det var MFP och V som yrkade avslag på samtliga nedskärningar.

Inga kommentarer: