tisdag 28 april 2009

Sanningarna som C-S-FP inte vill läsa

I går presenterades för fullmäktige kommunledningens årsredovisning (2008).
I den påstår kommunalrådet Jens P och kommunchefen Jan H en rad saker av ren progagandakraktär. T ex följande:

"Skolans resultat pekar uppåt..." resp "Rollen som bildningskommun har stärkts påtagligt".

Som jag sa på fullmäktige: först trodde jag att det var sant och att det endast var jag som var negativ.
Men i samma årsredovisning, som kommunalrådet uppenbarligen inte läst själv, så står det att samtliga tre nyckeltal för skolan försämrats.
Det genomsnittliga meritvärdet (betygen) är nu faktiskt under landets genomsnitt, trots att vår kommun har elever med bättre förutsättningar än rikssnittet.

Kommunen har haft högre betyg som mål och upprepat beställt detta från skolorna. Ändå har det alltså gått i andra riktningen.
Vad som är värre är att resultaten på de nationella proven är ännu mer nedslående.
I det viktigaste ämnet, svenska, hamnar vår kommun på plats 172. Ganska långt ifrån att vara en "ledande utbildningskommun".

"Vilken negativ attityd! Det svänger upp och ner." svarade kommunalrådet i går. Men är det nån som på allvar tror att det blir bättre i år, när elevpengen SÄNKS mitt under året.

Jag har varit naiv. Jag trodde att det faktiskt fanns äkta vilja att förbättra för barnen hos både kommunalrådet och BUN-ordföranden. Men i går när jag talade om detta satt de och hånflinade. Istället för att medge bekymren så angriper de mig som person och kommer med billig retorik.
Jag skäms över att jag varit naiv, jag borde ha insett att de som hållit på med sin politiska karriär i de gamla partierna inte har enbart fokus på "det bästa för alla", som de säger.
Nästa gång nån av dem säger "Vi vill ju det bästa, och vi gör så gott vi kan" så är det risk att jag vomerar.

8 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Jag fick slå upp ordet vomerar, som betyder att kräkas. Det kanske bara är jag som är norsk och dum, men i fall att någon annan läsare inte visste vad det betyder så hjälper jag nu till:-).

Vi är alla naiva i början och det gör inget att vissa av oss behåller vår naivitet fast vi har varit med länge; det är faktiskt bättre att vara naiv och tro bra om folk än att bli cynisk och elak. Du hörde ju hur det kan låta i går kväll; när någon har blivit en riktig elak pamp?

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Det var ett försök att inte uttrycka mig plumpt... jag menade inte bokstavligt att jag kommer att kräkas, för det gör jag aldrig, men jag kanske får sura uppstötningar.
Jag har så svårt med hyckleri.

Margit Urtegård sa...

Hej igen.

Då fick jag vara plump i stället:-), det bjuder jag på:-).

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Nej då, Margit, det var inte vad jag menade.
Det är bara det att ibland reagerar jag starkt på politisk cynism, samtidigt som jag begriper att man inte kan uttrycka sig alltför starkt om man ska kunna ha någon dialog framöver med höga vederbörande.
Det kan vara svårt med den balansgången.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Du var glimrande i debatten i kommunfullmäktige i måndags. Det var Erik Berg (SP) också. På min blogg finns hans anförande i sin helhet: http://margiturtegard.blogspot.com/2009/04/majoriteten-i-strangnas-far-icke.html

MVH Margit

Mats Werner sa...

Jag instämmer helt i det Du skriver Dag! Trots att jag är en "gammal politisk räv". Men jag tror nog ändå att jag aldrig uppfattats som "pamp" tack och lov.

Till nästa KF tar jag med mig en förpackning Pepcid Duo som jag kan bjuda runt ur!

Glad Valborg med "mycke paketer" som mina barnbarn sa!
MATS

Dag Bremberg sa...

Glad Valborg, Mats, Margit och alla andra som verkligen bryr sig!

Cattis Hellmark-Eriksson sa...

Ibland är verkligheten jobbig att uppleva.

Verkligheten som den ser ut varje dag för våra barn och äldre i vår kommun.

Ha en skön helg.

//cattis