söndag 26 april 2009

Nya nedskärningsförslag

I morgon, måndag, ska kommunfullmäktige ta ställning till förslag om nedskärningar på främst skolorna. Det är nu så mycket som 4,6 procent som elevpengen ska sänkas med, och detta ska gälla från 1 maj.
Det innebär att skolorna, inklusive friskolorna, omedelbart måste göra sig av med lärare. På t ex Mariefreds skola handlar det om cirka sju tjänster.
Det är alltså en mycket kraftig nedskärning som slår direkt mot verksamhetens kvalitet, i praktiken barnen.
Varför ska dessa barn som råkar gå i grundskola just nu i Strängnäs kommun drabbas? Varför ska de drabbas extra hårt pga att kommunledningen varit så passiv och låtit miljoner rinna iväg i det svarta campushålet?

Jag kommer givetvis inte rösta för detta usla förslag. Majoritetsalliansen kommer säkert driva igenom det, men jag vet inte om de också får stöd från moderaterna, som den senaste tiden verkar ha blivit fogliga.

9 kommentarer:

Mats Werner sa...

Ja, Dag! den fogligheten har jag tyckt mig märka också några gånger. Inte utan viss oro. Vi är ju alla oppositionspartier och skall kritiskt granska majoritetens göranden och låtanden i första hand.
Visst kan man vara foglig, men då ska det ju finnas fog (sic.) för det!

T.ex. att den nya majoriteten vill genomföra saker som den tidigare alliansen också stått bakom.

Dag Bremberg sa...

Det finns ju en historia att M och S försöker komma överens i det tysta för att få "lugn och ro" samt slippa återremisser.
Men moderaterna i vår kommun har varit så på hugget den gångna vintern så jag skulle bli besviken om de drog täcket över huvet nu. Det blir intressant på fullmäktige i kväll.

Cattis Hellmark-Eriksson sa...

Hej Dag!

Läser i handlingarna inför MFN den 21/4

Grundskolan
En minskning av elevassistenter och speciallärare medför att barn i behov av särskilt stöd kan få ett sämre stöd

Barn i behov av särskilt stöd kommer att få sämre möjligheter, det kan man kanske redan nu konstatera.
Barn bästa kommer i konflikt med den ekonomiska situation som kommunen befinner sig i.
Samma sak där pengabristen gör dessa barn till lite av förlorare i sin skolsituation, de ges inte samma möjligheter till en bra start i skolan.
Antalet elevass minskar och inga vikarier vid korttidsfrånvaro.

Slår man ihop klasser eller blir det inställda lektioner, eller lärarlösa?

Vilken personaltäthet är det frågan om på Mariefredsskolan till hösten.

Har du några siffror som är färska?
Hur skall lärarna fixa detta.

Om vi ser sådana nedskärningar i år hur blir nästa år.

Vad ska man då spara på, när inköp av läromedel till arbetslagen ligger på 20000 kronor till hösten.

Hoppas att det ljusnar.

//Cattis

Dag Bremberg sa...

Nej, vi fick inga svar på frågor om lärartäthet etc.
Helt klart är att detta är mycket värre än de nedskärningar som vi protesterat emot under tidigare år.
Märkligt är att de enda som sa nej till att sänka elevpengen var MFP och V.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Du skriver: "Märkligt är att de enda som sa nej till att sänka elevpengen var MFP och V". Det är väl inte sanningen, ni sa nej och några andra partier deltog inte i beslutet. OK, helt ödmjukt kan jag säga att erat nej var mycket tydligt/tydligare, men vi andra sa inte JA, vi deltog inte. Jag deltog inte i debatten i går, av personliga skäl som inte har med politiken att göra, men jag vill bara framföra att SP också protesterade mot beslutet genom att vägra delta i det.

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Hej, Margit!
Jo, det är sanningen. Jag försöker vara noggrann med mina rapporter från de politiska mötena.
Jag pratade ju igår också om vikten av att vara tydlig. Det var positivt att M markerade igår och det var ännu mer positivt att Erik och du på en beslutspunkt om nedskärningar röstade för avslag.

Men när det kom till den för mig viktigaste punkten om sänkning av elevpengen så avstod ni från att ta ställning. Håkan (SP) sa att förslaget var tekniskt korrekt... men det var ju inte den politiska kärnfrågan.
Det var lite synd, tycker jag.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Att inte delta är inte detsamma som att inte ta ställning, jag beklagar, men där har vi olika uppfattningar. Att vägra att delta i ett beslut är också att ta ställning; att påstå något annat är fel. Jag är också noggrann i mina anteckkningar och rapporter från politiska möten.

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

OK, visst tog ni på sätt och vis ställning och gjorde en markering, och det var som sagt bra. Men om det framöver blir en jämn votering så gäller det att man också lägger sin röst på rätt sida.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Votering är en helt annan sak och vi kommer att lägga vår röst på rätt sida! Som sagt, jag var inte i form i går och kunde tyvärr inte delta i debatten.

MVH Margit