torsdag 5 mars 2009

Minska politikens kostnader!

Uppdaterat: Sixten S (M) läste på fullmäktige upp detta blogginlägg, eller i varje fall den mittersta delen. Kul när bloggar och mötesdiskussioner kan kopplas ihop! (Annars är det tydligen fortfarande så att vissa politiker inom majoriteten har svårt att acceptera den öppenhet som bloggarna bidrar till.)

Dagens ledare i EK (http://www.ekuriren.se/link.php?id=813472) kommenterar kritiskt kommunalrådet Jens Perssons uttalande om att han är beredd att spara pengar genom att t ex minska antalet kommunalråd. Ledaren menar att det är opportunistiskt.
EK har en poäng där, särskilt som Jens och hans majoritetskamrater i måndags på kommunstyrelsen röstade ner förslaget att se över om det går att minska kostnaderna för den politiska organisationen.

Ledaren avfärdar dock tanken lite för fort. Självklart är det inte så att det behövs färre politiker under en lågkonjunktur. Men det är trots allt så att den politiska organisationen kostar mycket, och det verkar inte som att man vågat spara på den biten- hittills.

Organisationen är onödigt stor, svåröverskådlig och omodern. Det trycks upp och skickas ut tonvis med papper, som inte bidrar till att vitalisera demokratin - snarare tvärtom!
Många timmar läggs på nämndmöten där det sällan fattas beslut som verkligen får genomslag. I regel accepteras luddiga beslutsförslag som formulerats av någon förvaltningschef. Det är inte konstigt att det känns meningslöst för de folkvalda som har ambitioner. Det är inte konstigt att så många hoppar av.
De som blir kvar är de som på något sätt ändå accepterat detta, gillat läget. Det är knappast de som driver förändring av organisationen.
Här har kommuner samma dilemma som många fackförbund och ideella organisationer. De blir konservativa till sin natur, och till slut kan de jämföras med dinosaurier - som inte kan samverka eller ens samtala med människorna runt omkring.

Margit Urtegård ger en bra kommentar på sin blogg:
http://margiturtegard.blogspot.com/2009/03/overflodiga-politiker.html

1 kommentar:

Mats Werner sa...

Så här kommenterade jag det hos Margit:

Det intressanta med dagens ledare är ju att den i vanliga fall skarpögda ledarskribenten totalt missat vad det handlar om. Han talar bara om de tre kommunalråden. Det är ju inte alls det vi pratar om. Som Maria riktigt påpekar - det är ju hela organisationen med kostsamma nämnder. Inte bara kostsamma i form av sammanträdesarvodet etc. men hela sättet att arbeta med politiker som slåss inbördes mellan nämnd och KS/KF blir ju helt skev och det är där de stora kostnaderna finns att spara. På att slippa fördröjningar och veligheter som beror på interna partistrider och inte är sakpolitiskt relevanta.

Har vi EN förvaltning ska denna förvaltning ha EN politisk styrelse - inte ett handfull småriken.

Det är ju det som blev så fel när vi startade hela processen i fel ände.


Till Dig vill jag säga att den här förändringsobenägenheten ju knappast kan sägas vidlåda alla partier eller politiker. Jag hör ju till dem som tjatar om att vi åtminstone borde pröva andra vägar för att vitalisera vår demokrati och samtidigt få till ett effektivt sätt att politiskt styra kommunen.

Betonghäckarna hittar Du snarare i de tre majoritetspartierna. Där har bromsen hela tiden funnits. det räcker med att läsa Folkpartiets drapa om demokratin. Där ska ALLA kommundelsråden återinföras OCH få egna pengar! Då har vi den riktiga cirkusen igen.