måndag 2 mars 2009

Investeringsstopp - ett slag i luften

Jag har sagt att vi måste sätta stopp för de ogenomtänkta investeringsprojekten i kommunen.
Jag har också sagt att vi måste använda de begränsade investeringspengarna till det nödvändiga, främst förskolor.
Så jag borde väl vara nöjd med kommunstyrelsens beslut i dag: investeringsstopp, men med möjlighet att göra undantag.

Men jag kan inte vara nöjd med att undantagen ska kommunalrådet Jens Persson själv få besluta om. De beslut som alltså gäller mest pengar och som sällan är brådskande ska avgöras av en enda person!
Jens lade fram detta förslag på sittande möte, utan att det ens fanns med på dagordningen. Samtidigt deklarerade han att förslaget skulle tas direkt; vad övriga tyckte spelade mindre roll.
Några av oss var nästan på väg att lämna mötesrummet, men vi kände vårt ansvar att ändå försöka åstadkomma ett gemensamt beslut.
Våra förslag kommenterades inte ens, utan återigen drev Jens-majoriteten igenom sin plan med 7-6.
Det framkom också att investeringsstoppet bara ska vara "ungefär en månad". Några förslag till hur kommunen verkligen ska spara pengar fick vi inte.
Sen fortsatte majoriteten att klubba beslut som innebär att kommunen ska förbereda nya investeringar i bl a en ny väg och sprängning för att jämna till industrimark.
Trots att vi i oppositionen redan i september varnade för krisens effekter och fick fullmäktige att stoppa planerings- och sprängningsprojektet (N Gorsinge), så verkar majoriteten fortfarande inte vilja inse allvaret.
Effekten av att man låter tiden gå och pengarna fortsätta rulla är att vi riskerar panikåtgärder, dvs att massor av lärare och förskolepersonal kommer att sparkas i höst.

Det som gör mig mest besviken, ja, rent bedrövad, är sossarna. Att de sitter passivt och röstar för bilvägar etc, utan att ens kommentera det som jag tog upp och som de talade så mycket om innan valet:
behovet av hyresrätter och cykelbanor, undvikande av uppsägningar, värnande av skolorna och byggande av permanenta förskolor.

Jo, det sistnämnda kommenterade kommunalrådet Tord T (s):
- Jo, vi ska nog satsa på förskolor, men inte i Mariefred, som du tjatar så mycket om.

Så vet vi det.

7 kommentarer:

Mats Werner sa...

Ja, precis så deprimerande var det!

Cattis Hellmark-Eriksson sa...

Usch det är inte så kul, men hur ska det gå när 2010 och 2011 ser ut att bli ändå sämre.

Nu är det välan kostymanpassningar som går utöver det krympande antalet elever.

Ha en trevlig vecka.

//Cattis

Ebbe Ollman sa...

Som jag kommenterade i en annan blogg. Signalvärdet på de drastiska och nödvändiga åtgärderna föstärks om de antas av ett enigt KS, vilket hade varit ganska enkelt: det var bara några ord, en delegationsförskjutning och en självklar extra punkt som skiljde oppositionens yrkanden från majoritetens förslag.

Lite till sossarnas försvar vill jag ändå anföra att bara för att vi nu tvingas att slå till bromsen och göra stora budgetförändringar så kommer det en framtid då hjulen åter snurrar och solen skiner. Drar vi krismedvetandetäcket över oss totalt och går i ide ända tills den ekonomiska våren kommit utan att ha upprätthållit någon planeringshorisont alls, kommer vi bil avhängda och bortkomna direkt.

Jag hoppas att personalen ändå kan njuta av sin välförtjänta personalfest nu på lördag utan att, just då i alla fall, grubbla över vem som får stanna och vem som får gå...

Anna sa...

Jag skulle vilja veta var de tycker att barnen i Mariefred ska förvaras på dagarna, om de nu inte vill bygga förskolor.

Mats Werner sa...

Det vore bättre på om de funderade över vem som betalar.

Kerstin sa...

Det säger ju sig självt varför investeringsstoppet bara kan gälla 1 månad. I april presenteras ju underlaget = investeringen för Centrumskolan. Vasa måste ju börja renoveras om inflyttningen ska vara klar 2010. Sen får vi ju inte glömma Norra Gorsingeskogen. För nu måste väl upphandlingen av det ärendet vara klart. Ni som sitter i KS får väl underhandsinformation??????

Nää! jag säger som Oldsberg. vart är vi på väg??

Kerstin

Cattis Hellmark-Eriksson sa...

Hej!

Har nu fått ett brev för kännedom från Skolinspektionen.
Det finns nu på min blogg.
http://mariefredsbloggen.blogspot.com.

Ha det gott //Cattis