tisdag 10 mars 2009

Fler lärare hotas av sparken

Minst sex lärare kan sägas upp på Mariefreds skola och ett okänt antal förskollärare kan också tvingas sluta. Det framkom vid kvällens möte med Mariefredsnämnden, när en ekonomisk kalkyl för de planerade nedskärningarna presenterades av en tjänsteman.
Majoriteten (fp, c, s) ville inte stå för siffrorna men de gav inga som helst svar när jag frågade hur de tänkt sig att nämnden ska kunna spara in 3 miljoner kronor under detta år, eller i praktiken under hösten. De sade bara att ett förslag skulle läggas fram om en månad.
Jag fick förstås heller inget svar på frågan hur nämndens ordförande, kommunalrådet Björn L (FP) kunnat gå med på att Mariefredsnämnden får nästan lika stort sparbeting som den fem gånger större BU-nämnden. Det handlar väl helt enkelt om att det varit en dragkamp inom majoriteten och att Mariefredsnämden inte står högt i kurs inom nuvarande kommunledning.

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Det låter mycket!!!!!
Jag förstod nog inte besparingsfördelningen mellan nämnderna. men om man lyssnade på vad Jens sa så måste väl endast en liten del av besparingarna drabba skolan i Mariefred. Jag kommer nog aldrig att köpa arbetssättet i kommuner. I den privata sektorn låter man dom anställda delta och komma med egna förslag gällande besparingar. Besparingar som kommer uppifrån brukar aldrig fungera.
Visst ska även skolan hjälpa till men jag bryr mig mindre om hålet i gatan än om barnen inte får den undervisning dom har rätt till. Jag vet att hålet i gatan blir ännu dyrare att åtgärda senare. Men vem kan ställa den kostnaden mot barnens utbildning??

Kerstin

Dag Bremberg sa...

Om den nuvarande majoriteten skär ner med osthyveln så blir det som nämndens ekonom räknat ut. Man kan ju hoppas att majoriteten på allvar ska ta hänsyn t konsekvenserna f verksamheterna - och barnen.
Men hittills har vi inte hört det, och de vägra konsekvent att svara på frågor.
Kerstin, du har helt rätt i din jämförelse med hålen i gatorna. Vi måste prioritera! Och i "vi" inkluderar jag alla folkvalda som känner ansvar.