torsdag 12 mars 2009

Debattartikel om politisk styrning

I dagens EK har Mariefredspartiets KF-representanter en debattartikel där vi sammanfattar en del av våra erfarenheter efter halva mandatperioden. Det var två år med tusentals mötestimmar...
http://www.ekuriren.se/link.php?id=817114
Artikeln är kortad, men jag lovar att hela snart ska komma ut på
www.mariefredspartiet.se

5 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Apropå Er debattartikel så har stängnäspartiet i dag skickat in ett svar på den till tidningen. Ert inlägg i debatten var tänkvärt och förtjänar därför ett svar. Hoppas flera partier tar Er uppmaning på allvar.

Vennlig hilsen
Margit

Ebbe Ollman sa...

Vänsterpartiet i Strängnäs tycker att mariefredsnämnden inte tillfört så mycket vad det gäller demokrati och medborgarkontakt. Däremot har Mariefredskontoret i rådhuset gjort desto mer för mariefredsbornas kontakt med den kommunala administrationen och därmed politiken.

Ebbe Ollman sa...

MfN kunde ersättas av ett kommundelsråd där MfP skulle få en ledande roll men Mariefreskontoret, eller vad det nu heter, i Rådhuset ska vara kvar!

Dag Bremberg sa...

Margit, vad bra att ni i SP är så på tå. Vore verkligen bra om vi kunde få igång en seriös diskussion om dels den politiska organisationen dels om dess kostnader och dels om vad som kan "nedprioriteras".

Dag Bremberg sa...

Ebbe, jag hade förväntat mig ett mer genomtänkt och visionärt förslag från V.
Påhoppet på MFN i er motion har låtit som att det handlar mer om att ni har fördomar om att Mariefredsbor är borgerliga gnällspikar.
Lite väl häftigt att V kan utvärdera MFN så snabbt m tanke på att ni inte ens är med i MFN (och inte ville vara med).
Vi i MFP har iofs också ifrågasatt MFN, från början. Men inte för att vi hyllar det centralistiska storkommunstänkandet, utan för att nämnden varit en halvmesyr utan verklig förankring och utan ambitioner om medborgardialog.
Nu ahr vi dessutom en nämndordförande som är tveksam till om mötena ska vara öppna.
Men svaret på problemet är inte att vrida klockan tillbaka. Kommundelsråd är skendemokrati.
Det borde vi kunna vara överens om.