fredag 20 mars 2009

Båtavgifterna chockhöjs

Strengnäs tidning konstaterar i dag att småbåtsägarna i Mfd o S-näs får sina avgifter kraftigt höjda, trots den nya hamnarrendatorns löften om "endast positiva förändringar".
http://www.ekuriren.se/link.php?id=821031

Jag måste kommentera:
Vad var det vi sa?
Att ProMarina skulle höja avgifterna, eftersom de får en monopolsituation, var precis vad bl a vi i Mariefredspartiet varnade för. Men det avfärdades av ansvariga kommunalrådet (FP).
Nu sitter vi där. I sjön.
Illavarslande är att företaget fortsätter att hävda att de enbart ska göra positiva förändringar. Att en kraftig avgiftshöjning skulle vara positiv är i så fall Nyspråk som i 1984.

6 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Ja, vad var det vi sa. Sen måste det ju ha varit något konstigt med priserna tidigare när folk nu får så olika höjningar, någon så mycket som 100 procent?

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Jag tror snarare att det är de nya avgifterna som är konstiga. Nu ska man betala endast för platsens mått. De tidigare avgifterna i Mfd var delvis anpassade efter platsens kvalitet. En plats längst ut på en dålig brygga bör inte kosta lika mkt som en plats precis vid vattenkranen och p-platsen vid kajen.
Det här är ett typexempel på hur det kan bli om man utan lokalkännedom sitter vid ett skrivbord och fattar beslut om hamnar på olika platser.
Småbåtshamnar sköts bäst lokalt, inte enligt nån McDonaldsidé.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

OK, då förstår jag. Sen är det konstigt att de får betala för något som inte finns än; vatten och el.

MVH Margit

Mats Werner sa...

Visst är det trist att så ofta numer behöva brista ut just i "Va' va' de' ja' sa'!".

Tänk om de kunde lyssna till sig själva när de talar om att "göra rätt från början"!

Claes Eriksson sa...

Frågan är om inte hyrorna har varit lite godtyckligt satta tidigare år. Hyran för vår båtplats vid gästhamnsbryggan blev 300 kronor lägre jämfört med förra året.
hälsn. Claes

Dag Bremberg sa...

Claes, grattis!
Jag ska inte påstå att det var perfekt förut. Men det var nog ganska vettigt att det var olika avgifter beroende på bl a vilken brygga man låg vid. Då fanns också en möjlighet att välja en billig plats.
Nu är det ett fyrkantigt, enhetspristänkande.
Det kan de flesta nog stå ut med, men jag tror att vi skulle haft lättare att få gehör för olika behov och synpunkter om nån Mariefredsbo eller vår båtklubb fått sköta hamnen.