Kommunalrådet Jens Persson (c) avslöjar i tidningen http://www.ekuriren.se/link.php?id=798378) en generande okunskap om ekonomiska konsekvenser
(och kanske också något om kommunledningens syn på förslag från oppositionen).
Mitt förslag som han avärdar med "Absolut inte. Det...kostar pengar" handlar ju om att i stället för att säga upp yngre anställda erbjuda äldre att gå ner i arbetstid mot viss (inte full) kompensation. Det är inget jag tagit ur luften, utan en modell som tillämpas framgångsrikt i t ex Sunne kommun.
Detta vinner såväl de äldre som yngre på, liksom kommunen, både ekonomiskt och verksamhetsmässigt.
En äldre medarbetare som jobbar t ex 75 procent kan bli mera effektiv under sin arbetstid samt få mer tid för återhämtning och högre livskvalitet.
Det minskar sjukskrivningar, enligt de erfarenheter som finns av delpension. Samtidigt får kommunen en lägre kostnad, del av de äldres erfarenheter och kan behålla yngre medarbetare. De yngre vinner förstås genom att de har större chans att få behålla jobbet när det blir nedskärningar, vilket jag tror att det blir de närmaste åren - även om kommunledningen hittills stoppat huvet i sanden.
onsdag 4 februari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Hej Dag.
Bra artikel. Men tanke på de svaren Jens Persson (c) lämnar i dagens tidning på journalistens frågor, så blir det spännande att se vilka svar du får på din interpellation.
Han skyller indirekt på oppositonen att han själv inte har tagit fram en åtgärdsplan redan, som han tidigare har sagt att majoriteten skulle lägga fram i januari. Man blir förvånad. Din beskrivning är klockren; de sticker helt enkelt huvudet i sanden och hoppas att det skall gå över av sig självt.
MVH Margit
Problemet är inte att vi arbetar för mycket.
Alla måste arbeta längre, kanske till 70 års ålder om Sverige skall överleva ekonomiskt.
Att som du tro att det inte kostar något att erbjuda "äldre" deltid är ju märkligt. Deras ev höjda effektivitet täcker inte upp deras 25% som försvinner, alltså måste fler anställas = högre kostnader för kommunen.
Det akuta problemet är att kommunerna kommer att tvingas dra ner på sina personalkostnader. Denna farhåga bekräftades i går kväll av Aktuellt som kom fram till att minst 15 000 jobb ska bort i kommunerna per omgående.
Då kan man antingen följa LAS och sparka ut alla nya, unga eller så försöker man hitta lösningar som är bättre för verksamheterna med lite framtidstänk.
Om t ex en 62-åring erbjuds att arbeta 75 procent, mot 85 procent av lönen, så sparar kommunen pengar. Enkel matematik.
Sunne kommun beräknar sin besparing till cirka 2 miljoner kr per år. Detta enbart i minskade lönekostnader. De andra effekterna är bonus.
Din sk enkla matematik förutsätter att de äldre blir effektivare enbart av att arbeta 75%.
Så enkelt är det inte.
Det är nedlåtande att tro att äldre inte orkar arbeta 100%, att de inte är effektiva under full tid. Klarar de inte jobbet som du säger så går det säkert att gå förbi LAS och sparka den person som inte är intresserad av att arbeta. Då kan vi behålla de yngre som du så gärna vill.
Den enkla matematiken är att kommunens lönekostnader minskar för alla dem som skulle acceptera erbjudandet.
Hur pass mycket man höjer sin effektivitet när man går ner i arbetstid varierar givetvis. Själv har jag gjort det under flera perioder, och alla som jobbat deltid känner säkert igen det.
Ur arbetstagarnas perspektiv är det mycket bättre med den här typen av erbjudanden än att människor "sparkas".
Skicka en kommentar