måndag 2 februari 2009

Samförstånd och järnrör?

Uppdaterat med Ebbes formulering i rubriken. Läs mer på http://matswerner.blogg.se/

Majoritetspakten visade under KS-mötet dels exempel på maktens arrogans, dels att det finns personer där som är kloka, öppna och konstruktiva.
De goda nyheterna först:

Fågelsången bevaras. Kommunstyrelsen beslutade att inte utse någon vinnare i den markanvisningstävling som gjorts.

Majoritetspakten backade i sista stund angående skolorna. Deras förslag om att skapa en stor "centrumenhet" för alla årskurser har de hållit fast vid tills nu. Vid dagens KS-möte vädjade jag och Maria v B (m) att de skulle stryka den biten och nöja sig med en sammanslagning av Paulinska och Karinslund. Lotta G (s) lyssnade och ändrade sig precis innan beslutet skulle klubbas.
Frågorna om Tosteröskolan och Långbergsskolan ska utredas innan ev beslut om förändringar. Detta beslut ska tas i april.

Beslut fattades om ett markanvisningsavtal för Hammarängen. Avtalet innebär att kommunen ska bekosta markundersökningar m.m. för upp till 3 miljoner kronor. Kommunen garanteras endast 5 miljoner kr i ersättning av exploatören. I bästa fall om allt blir av kan kommunen få in 53 miljoner. Vi vet dock redan nu att det kommer att kosta omkring 70 miljoner kr med en ny IP med isbana. Det är uppenbart att detta inte kan bli en bra affär.
Vi vet inte var detta landar eller om det kommer att fungera med fotbollsplaner nere i svackan norr om Hammaren osv. Jag yrkade på bordläggning men fick inte mycket gehör.

Överhuvudtaget ville majoritetspakten inte lyssna i dag (med undantag för bl a Lotta).

Det usla avtalet med Pro Marina om kommunens hamnar godkändes, vilket ska bekräftas på ett extra fullmäktige om en vecka. Trots att vi i oppositionen ställde en rad kritiska frågor fick vi inga svar.
Denna nonchalans gäller tyvärr inte bara demokratin, utan också ekonomin.
Vi fick ingen prognos vad gäller kommunens ekonomi och majoriteten beslutade att tillföra mer pengar till en nämnd och att skicka kommunchefen på en dyr utlandsresa...

3 kommentarer:

Ebbe Ollman sa...

När jag var ung studentpolitiker i kårstyrelsen kallades beslut av Pro Marina-ärendets slag för JÄRNRÖR! Taget från Joakim Pirinens figur Socker-Conny.

Mats Werner sa...

Utöver att jag igår premiärrapporterade direkt från KS-mötet på min microblogg: www.twitter.com/matswerner
så har jag nu lagt en längre kommentar kring de tre huvudfrågorna vid gårdagsmötet på min blogg.

Ebbes kommentar är härlig. Låt oss köra med det uttrycket här också!

Anonym sa...

Uppochner/bakochfram? Ingen skillnad!
En av dom största väljer att satsa på våra marinor. Dom absolut kan det här bättre än kommunen och det är väl inget som kommunen egentligen behöver pyssla med. Såklart dom kommer tjäna pengar men det hade aldrig kommunen gjort lika bra. Den avdelningen har redan svårt att klara juridiken kring vanliga bygglov. Visa istället lite glädje nu!

Klart att man ska ställa krav på dom men svårt att ställa högre krav än kommunen skulle komma i närheten av att klara själva. Se en annan poäng också. Nu får vi bra marinor. Det lockar både besökare med båtar och på land att titta på vår fina stad. Det hjälper till att inte utarma centrum utan tvärtom göra den bättre. Visa istället lite glädje nu!

En helt okey privatisering ändå sånt tjafs i Strängnäs kommun.
Ett av kommunens bättre beslut!
Kräv istället folkomröstning och se hur stort stöd ni har!