onsdag 17 december 2008

Märklig start för arbetsutskottet

Det omdiskuterade arbetsutskottet hade sitt första möte i går i Strängnäs. Jag var trött efter det långa fullmäktigemötet kvällen innan och det var nog inte bara jag...
En bra sammanfattning har gjorts av Maria vB:
http://mariavonbeetzen.se/blogg/

Vi var fem ordinarie men det tillkom ett antal kommunalråd, tjänstemän och adjungerade, så det var ingen liten samling. Kändes lite väl likt kommunstyrelsens formella möten med talarlistor etc.
Ordföranden Jens P har mkt goda ambitioner om att "spela med hela laget", men tyvärr blir det inte alltid så. Den första frågan vi skulle diskutera, avtal om kommunens hamnar, visade det sig att majoriteten redan "bestämt" att de skulle godkänna avtalet. De frågor som vi andra hade med från olika medborgare och Mariefredsnämnden blev därför inte så välkomna. Kommunchefen läxade upp oss och förklarade att hans tjänstemän förhandlat i 7-8 månader och att man minsann inte kan ändra i avtal i efterhand. Men det är politikernas ansvar att företräda medborgarna och att ställa frågor när vi får förslag på bordet, innan vi beslutar.
Jag fick visserligen igenom en liten ändring, men det var i detta läge inte möjligt att ändra några av de viktigare villkoren i avtalet. Frågan vad som händer om hamnarrendatorn inte klarar sina åtaganden blev hängande i luften... Vi får hoppas på tur.

Mötet inleddes f ö med att tjänstemännen kördes ut för att en ledamot från majoriteten ville framföra sin kritik mot oss bloggande politiker (eller i varje fall de som tillhör oppositionen).
Visst finns det mycket i bloggvärlden som funkar illa och det görs direkt osmakliga övertramp och personangrepp. Dessa är tydligare och kan drabba värre på internet, men de är i sig inget nytt inom politiken. Säger i varje fall de som varit med.
Själv sa jag att jag upplever det värre när ledande politiker väljer att förtala mig på slutna möten och i e-postbrev som de sen "hemligstämplar". Jag tycker att det är fegt om ledande politiker inte står för sina ord offentligt.

Jag fördömer alla personangrepp, ber om ursäkt om jag sårat någon och lovar att fortsätta att radera oseriösa kommentaer samt att undvika att namnge personer (även om man ibland måste uppge om det är ett särskilt kommunalråds agerande man åsyftar).

Jag gav på mötet två förslag om hur situationen kan förbättras:
1) en etikdiskussion, lämpligen en halvdag med hela KF och KS
2) inrättandet av ett modererat diskussionsforum på kommunens hemsida
Fast jag vet inte riktigt om hela majoritetspakten har ett seriöst intresse, eller om detta bara var en ensidig kritik mot oss folkvalda som de valt att hålla utanför sin pakt.

5 kommentarer:

Mats Werner sa...

Hej Dag!
Vi får väl ta det här med hamnarrendet igen i några vändor.

Jag berörde inte det ärendet i mitt inlägg om gårdagsmötet eftersom jag ville anknyta till de märkliga försök som görs från olika håll att tysta ner bloggar och invändningar och som jag skrev om också tidigare.

För somliga i den nya majoriteten känns det säkert besvärande att få kritik från sina forna allianskollegor. Särskilt i ett läge där allianssamarbetet fortfarande gäller på riksplanet, vilket komplicerar bilden för FP och C. För S är det säkert en oerfarenhetskänsla att bli utsatt i ett majoritetsläge.

Vi ses.
MATS

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Mycket bra inlägg. Dina förslag är bra, en etikdiskussion hade inte varit fel. Man kan bli oense om saker, kanske i bland ta i mera än vad som behövs och vad som passar sig. Det har alltid varit tufft i politiken. Jag som har var med i ett politiskt ungdomsförbund som tonåring och har hållit på med politik nästan hela mitt liv, vet att det kan vara tuffa replikskiften och i bland rena personangrepp i politiken. Men, de flesta av oss lär oss snabbt att skilja på person och sak. Där är Ni män duktigare än oss kvinnor, de flesta av Er har lärt att man kan diskutera så taket nästan lyfter sig när politiska frågor tas upp; på fikarasten sen klappar Ni varandra på axeln och pratar om bilar, arbeten med mera.

Kvinnorna tar ofta med sig "kriget" hela vägen; hela tiden. Tycker man inte lika, så blir man fiender för livet. Jag har växt upp med "grabbarna" och tycker det är helknäppt och obehagligt när folk visar sitt hat och förakt helt öppet. Träffade en från majoritetspakten i Eskilstuna i dag. Jag hälsade glatt. Personen i fråga tittade hatfullt på mig, visade att hon egentligen inte ville hälsa på mig och sa till slut föraktfullt (som om katten hade dragit in mig) "Hej Du...". Min väninna som inte är politiker blev helt förskräckt över detta beteende. Är det så ni har det i politiken, frågade hon. Vad svarar man på det?

Jag vill inte såra någon, det är aldrig mitt syfte. Tuffa tag får man dock räkna med. Håller med dig om att man måste hålla bloggen på en bra nivå.

MVH Margit

mariavb sa...

Vi skall inte göra några övertramp i etikfrågor. Vi skall visa att vi är professionella. Vi har också så lysande debattörer av olika och mycket intressanta karraktärer inom oppositionen så vi behöver inte ägna oss åt fula knep. Låt oss istället bli ännu bättre som på en gång tunga och snitsiga debattörer !
Maria

Dag Bremberg sa...

Mats, Margit och Maria! Tack för era kloka och nyanserade inlägg.
Det är helt tydligt att oppositionen är överens om att debatten ska vara hänsynsfull, liksom att den ska vara frank och öppen!

Vi som verkligen vill utveckla demokratin får vara beredda att pröva oss fram och tåla en del skäll från politiker som inte är vana vid öppen medborgardialog.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Vi får räkna med skäll. Jag har provat mig fram i politiken i Strängnäs i många år, jag får skäll fortfarande; hur ofta som helst. Jag vill ha demokrati, jag vill att folk skall få säga vad de tycker, känner och vad de vill. Frihet, sa min pappa ofta, - det är något heligt, något andra har kämpat och dött för. Det är inget vi får kasta på sjön, vi måste kämpa för att behålla detta vackra, det som ger folk luft, vilja och hopp. Vem bestämmer vad som är fakta? Vem bestämmer vad som är sanningen? Får jag ödmjukast och vanvördigt påminna om att människorna här på jorden en gång trodde att jorden var platt? Vi vet inte allt. Vi vet dock att under frihet får alla blommor blomma; så mycket de bara vill!

MVH Margit