onsdag 26 november 2008

SE VAD som sker med SEVAB

I dagens kuriren spekulerar ledarskribenten i vad som sker med Sevab.
http://www.ekuriren.se/link.php?id=766395
Märkligt nog påstår han att m-kd-sp vill utreda försäljning, medan s-fp-c påstås ha bestämt sig för att inget ska ändras.
Det är fel på minst två sätt.

För det första har inte dessa partier agerat. Det är Mariefredspartiet som skrivit en motion om utredning av ägandet av Sevab. För att vi dels vill få klargjort vilka konsekvenser en försäljning skulle få, dels för att vi vill att beslutet i KF hösten -06 ska respekteras.
Den motionen begravdes när vi hade ett moderat kommunalråd. Det kan bero på att hon inte kunde klara diskussionen med fp och c, som kuriren spekulerar i dag. Vad vet jag, jag har aldrig fått något svar när jag frågat.

Men nu är det mer öppet och det finns personer inom såväl fp, c som s som är beredda att pröva frågan. Positionerna är inte så låsta som kuriren tror.
Nu kommer motionen upp för behandling på KS på måndag. Förslaget fr kommunchefen och ekonomichefen är Bifall!

12 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Man måste inte skriva en motion för att visa vad man vill i en fråga.

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Hej, Margit!
Det är sant, men det räcker ju inte med att vilja eller att säga vad man tycker.
Vi måste se till att frågorna kommer upp för beslut.
Nu menar jag inte att ni i SP skulle varit passiva, men somliga andra kanske. Nog är det anmärkningsvärt att vår motion begravdes längst ner i pappershögarna.
Det kan ju hända att det bara beror på "glömska" eller slarv, men det gör ju inte saken bättre.

Mats Werner sa...

Dag!

Återigen! Jag har skrivit detta till Dig förr. Det finns något som heter realiserbarhet. Om Du sitter i en allians med andra partier där någon/några av dessa är helt emot en sak, är det väl ingen idé att slåss för den saken så länge Du vet att det inte finns en politisk majoritet för att genomföra resultatet.

Men så länge man sitter i opposition utan ansvar, så finns inget bättre än att skrika om vad som helst!

Dag Bremberg sa...

Ja, jag vet vad du menar (fast majoriteten inte alltid behöver vara exakt samma som i en allians).
Men nu har ju du varit i opposition i ett halvår. Då kan du ju "skrika".
Fast jag är inte mycket för skrikande, jag tror mer på att lägga fram konkreta förslag. Sen är det upp till var och en av de folkvalda i KF att ta ställning på ett ansvarsfullt sätt.
Eller hur?

Mats Werner sa...

Uppenbarligen vet i varje fall Herr Voronov vilken inställning vårt parti har i frågan. Vi har väl "skrikit" tillräckligt högt tidigare och agerat i olika styrelser och nämnder i frågan. Men man varken kan eller bör stånga sitt huvud blodigt utan välja sina strider och sina tillfällen då det blir effektivt.

Dag Bremberg sa...

Voronov hade läst ert budgetförslag. Det kanske inte alla har.
Hur som helst är det väl bra att skriva motioner - även som din partikollega ang vårdnadsbidraget. Jag delar inte hennes åsikt i den frågan, men det var hedervärt att hon stod för sin, trots att den frågan var helt omöjlig.

Kerstin Svensson sa...

Dag, du behöver väl inte tvivla på moderaternas åsikter beträffande Sevab. Precis som Mats skriver var ju vi låsta i ett alliansförhållande. Vilket Ann påpekade för oss på våra gruppmöten. Hon var väldigt noga med att inte på något sätt köra över sina kollegor. Därför har jag aldrig förstått sprickan pga dåligt ledarskap.
Men nu efter senaste KF kan du väl inte tvivla på moderaternas ståndpunkt? Jag undrar varför Leif är så mån om Sevab. Är det ordförandeposten som är så prestigefylld?
Personligen har jag aldrig tyckt att kommuner är bra ägare till något bolag. Maud Olofsson sa häromdagen att hon inte trodde att regeringen var bra på försäljning och tillverkning av bilar. (Syftade på uppköp av Volvo. Maud uppfattar jag som en förnuftig kvinna. Hennes åsikt om bilar tycker jag får stå för elhandel också!
Tyvärr är det ju meningslöst att prata försäljning i dessa kristider. Men en utredning kring företaget. Varför inte?

Kerstin

Dag Bremberg sa...

Kerstin, ursäkta om jag var otydlig.
Jag tvivlar inte på m:s åsikter, eller kd:s eller mp:s.
Jag menade bara att ledartexten om Sevab var missvisande map samtliga partiers agerande i kommunen.

Idag besvaras min kritik av Voronov, som citerar en folkpartist. Jag tror dock att ett uttalande av en person inte betyder att det finns en majoritet för att begrava Sevabfrågan för all framtid.
Särskilt inte som Sevab-kramarna inte har något annat argument än drömmarna om framtida avkastning.

Dag Bremberg sa...

Sorry, skrev fel. (Jag är inte riktigt i form.) Menade sp, inte mp.
Vad mp anser om ägandet av Sevab har jag ingen aning om. Jag vet att mp gillar kraftvärmeverk, men det ska ju vara politiska beslut om den typen av investeringar, med hänsyn t miljöaspekterna.
V har inte heller tydligt tagit ställning. Man skulle kunna gissa att de skulle vara emot en privatisering, men om en kommun säljer en del till ett annat kommunalt eller statligt bolag, så borde det inte vara ett ideologiskt problem.
F ö noterar jag att varken v eller s brukar ha några synpunkter på utförsäljning av kommunala tillgångar, vare sig det är till en pansarälskande stiftelse eller till stora byggbolag eller Kilenkrysset.
Mfp har eg inte heller tagit ställning, men vi har inga ideologiska eller personliga låsningar, utan är väldigt pragmatiska i den här typen av frågor: vad är bäst för vår kommuns medborgare på lång sikt?

mariavb sa...

Hej Dag !
Helt klart är att det för oss moderater är en mycket viktig fråga att få in mer dynamik i kommunen genom att sälja av delar av kommunla bolag. Helt klart att dessa frågor var helt omöjliga att diskutera i den förra alliansen med fp c. När jag tagit upp frågan nu har jag inte märkt någon ändrad inställning, men jag hoppas jag har fel. Hur som helst kommer modraterna aldrig att ånyo gå in i en allians bakbundna i en så viktig fråga. Vi är givetvis beredda att kompromissa och vara pragmatiska på vissa områden (skola, miljöinvesteringar), men aldrig mer på detta. Att vi inte har sålt eldelen på SEVAB är bra så fel.
Roligt att du är tillbaks på scenen !
Maria

Jan Backmann sa...

SLuta vara så småsinta och indoktrinerade. Se på andra kommuner där de har både 2-10 bolag som gör kommunerna riktigt bra ekonomiska organisationer.
Hur gör dom och varför skulle det inte funka i Strängnäs?

ÄR vi så puckade i denna kommun att vi klarar av sådant som andra kommuner kan?.

mariavb sa...

Hej Jan !

Ja, det kan kanske vara bra till rent samhällsnyttiga funktioner, tex till fjärrvärme, men knappast till elverksamheten som är en konkurrensutsatt verksamhet. Varför skall vi betala 20 öre extra i skatt för att vi skall ha kommunalel, när vi kan köpa den lika billigt, eller billigare på annat håll. Förklara det för människor i Strängnäs.
Maria