tisdag 9 september 2008

Lååångt möte i Mariefred

Nyss hemkommen fr möte m Mariefredsnämnden.
Stadsarkitekten redovisade förslag t byggnation på Hammarängen. Hela 300 bostäder! Men ingen förskola el skola el äldreboende. Bostäder lönar sig bäst för exploatörerna.
Markpriset 50 miljoner kronor visade sig vara osäkert, och stadsarkitekten sa att han inte kunde svara på om det skulle räcka till en ny IP.
Med hänvisning t detta och de nya byggplanerna för Mavab-området och golfbanan motsatte jag mig bostadsbyggande och förordade en ny utredning om utveckling/upprustning av nuvarande IP på Hammarängen.

Sossarna vacklade så det blev inte så, men efter en omröstning föll ändå tjänstemannaförslaget till förmån för ett annat förslag i markanvisningstävlingen (med färre bostäder och högre pris). S + mfp vann med 7-6 mot alla de borgerliga, vilket visst överraskade...

Mavabområdet: jag föreslog att det inte bara skulle bli bostäder, utan att en förskola/skola skulle ritas in. Detta förslag vann med 8-5, tack vare att s och kd stödde. Varför m+fp+c röstar emot detta kan man undra... m tanke på att vi redan har brist på förskolor.

Nygatan: tjänstemannaförslaget ang markanvisning o byggande av något slags palats yrkade jag avslag på, och det blev enhälligt beslut om detta.

Ja, det lät väl positivt, fast ändå blir jag beklämd över att vissa politiker kan strunta i barnens behov, liksom kommunens framtida kostnader.

För övrigt presenterades en mycket slarvig delårsrapport, som sågades av medborgaren Cattis Hellmark Eriksson och som sen ändrades innan den lades till handlingarna.

En sak var helt klar: det finns i denna kommun ingen kontroll över ekonomin (bekräftat av externa revisorer), det saknas aktuella siffror f elevantal, lärartäthet, investeringskostnader, personalkostnader m.m. Det är också fortfarande oklart vad som ska ingå i MFN-ansvaret, liksom hur stor budget MFN ska ha. Fortfarande saknar vi svar på frågor som
"Hur många kronor satsas på kultur per invånare i kommundelen?"
Utan aktuella siffror som underlag blir de politiska diskussionerna meningslösa.

3 kommentarer:

Lotta Grönblad sa...

Intressant att de inte ville ha fler förskolor. Jag kan se att behovet framöver fortsättningsvis kommer att vara starkt ökande. Vi kommer att få bygga ut barnomsorgen mycket för att vi ska kunna uppfylla platsgarantin, vilket är lagreglerat.

häls

claes.cattis sa...

Hej Dag!

Funderar mycket på att ingen verkar veta hur personaltätheten ser ut på Mariefredsskolan.

Ställde frågan på Mariefredsnämnden, jag hade många frågor, så jag skickade ett mail till Mariefredskontoret och fick svar av kommundelschefen.

Eftersom mina frågor i huvudsak är av verksamhetskaraktär fick jag detta svar av kommundelschefen.

Hur ser lärartätheten ut på Mariefredsskolan?

Svar: Återkommer med svar om detta.

Hösten 2009 skall vårt barn börja förskoleklass, så detta är viktigt för oss när vi skall välja.

Vi tänker göra ett aktivt val.

Att välja skola är viktigt, förut hade man inte den möjligheten, har barn som nu är vuxna.

Märkligt att inte en kommundelschef kan ge svar!

Men nu har jag ju mycket tålamod, och det är ju lite tid kvar innan hösten 2009.

Alternativ för oss är.
Stallarholmsskolan
Åkersskolan
Gripskolan
Mariefredsskolan

Med vänlig hälsning
Catarina Hellmark-Eriksson

Dag Bremberg sa...

Det har varit lika illa med de andra skolorna i kommunen: aktuella nyckeltal har inte redovisats.
När årsrapporten för 2007 skulle klubbas i fullmäktige i våras fick jag påpeka att siffrorna gällde 2006.
Kan det vara så att man i förvaltningsledningen inte är direkt angelägen att redovisa effekterna av nedskärningarna som skett under 2007 (och början av 2008)?