onsdag 24 september 2008

Kommunalt stöd till extremsport

Ska en kommun prioritera den lagstadgade kärnverksamheten, som dagis, grundskola och äldreomsorg - eller slösa bort skattebetalarnas begränsade pengar på farliga gladiatorspel?

Svaret kanske är givet.
Men för att bli mer konkret: tänk er att vi i vår kommun bygger en arena så att en handfull unga män ska kunna köra runt, runt med bensindrivna tvåhjulingar. Om vi bortser från förbrukningen av olja och föroreningarna och bullret, så utgör denna märkliga hobby en extrem fara för utövare och publik.
Nästan varje vecka händer en allvarlig olycka och flera unga män har blivit förlamade enbart denna höst.
Ingen inom denna cirkusvärld kommer att öppet ifrågasätta vad de håller på med. Tidningarnas sportreportrar tycker det är spännande och lösnummerförsäljningen ökar... så vem ska ifrågasätta?

Jo, i alla fall de politiker som ska fatta beslut om huruvida kommunen ska satsa ännu mer pengar på speedway-arenan i Eskilstuna.

Jag hoppas och tror att om det varit i vår kommun så hade det inte funnits en majoritet för att bränna mer pengar på detta gladiatorvansinne!

Det kanske inte är så lyckat att Eskilstuna styrs sedan urminnes tider av sossarna utan bra opposition?

4 kommentarer:

Mats Werner sa...

Du tycks inte veta, Dag, att vår kommun har en mycket frekventerad motorstadion här i Härad. Den drar hit ca. 30000 besökare fördelade på ett tiotal större arrangemang per säsong. Däremot har vår kommun totalt glömt bort denna turistmagnet. Den får varken bidrag eller turisthjälp från kommunen.

I övrigt håller jag med Dig om "sporten" ifråga. Men nu är det en gång så att vi inte ska ha en smakpolis inom detta område lika litet som inom något annat, eller hur?

Charles Westerberg sa...

Jag håller absolut med dig i att det är beklagligt att politiker vill satsa skattepengar på diverse sporter. Men ska man säga nej till speedway så bör man vara konsekvent och säga nej till att stödja alla sporter.

Dag Bremberg sa...

Mats, det är så lätt att glömma bort Härad ;-)
Du har rätt i att vi inte ska vara smakpoliser; det kommunala stödet bör rättvist fördelas till alla former av verksamhet med fokus på barn och ungdomar.
Men - med undantag för verksamhet som är direkt farlig för miljön eller hälsan. Anser jag.

Charles, det var väl svar till dig också.

Jag inser att jag sticker ut hakan här. Men jag vill inte förbjuda någon motorsport (eller andra farliga sysselsättningar) men frågan är om det ska uppmuntras med kommunala skattepengar. Nej, säger jag.

Mats Werner sa...

Jag har själv ifrågasatt stora, kostsamma och komplicerade räddningsinsatser gällande enskilda personer som ägnar sig åt att hoppa skärm från höga branta bergväggar (Trolleveggen - Margit! - e.dyl.) och hamnar på avsatser etc.

Att samhället överhuvudtaget ska behöva riskera andra människors liv för att rädda en idiot som för sitt höga nöjes skull ägnar sig åt slika risksporter är i mina ögon tveksamt.

Liksom Du, Dag, sticker jag här ut en cynisk haka, men visst är Din fråga berättigad.