söndag 17 augusti 2008

"Skräckexemplet Strängnäs"

Alex V går till ett plötligt, oväntat hårt angrepp mot Strängäs kommun:
http://www.ekuriren.se/link.php?id=720754

Det brukar vara träffsäkra kommentarer som Alex V gör när han synar politiska makthavares ageranden och uttalanden. När han försöker fokusera på frågan om olika kommuneras skattebehov blir det inte på någon expertnivå, tyvärr. Ändå håller jag med honom i den principiella kritiken, och han har några poänger.

Strängnäs nya majoritet borde inte ha höjt skatten så kraftigt. Man borde göra mkt mer för att effektivisera i kommunhuset och man borde pröva vad man skulle kunna få in på att sälja en del av Sevab.

Jag håller också med om att Strängnäs kommun har goda förutsättningar. Men inte i första hand pga att det är "vackert" här. (Det finns över hundra kommuner med vacker natur som ändå har hög skatt), utan pga av närheten till huvudstaden och relativt goda kommunikationer.
Det är heller inte så att vi kan hålla lägre skatt för att vi inte har några stora hyreshusområden. Tvärtom är det så att vi har ett stort behov av att komplettera med nya flerfamiljshus och pga regeringens indragning av räntesubventionerna så är det inte lönsamt att bygga hyreshus i dag, kommunen kommer därför att tvingas att satsa egna pengar (gm sitt bostadsbolag).

En mkt viktig faktor är vilken inflyttning vi har. Om politikerna inte styr alls så byggs det nästan enbart småvillor lämpliga för barnfamiljer. Det medför stora kostnader för nya daghem och skolor. Detta fenomen är välkänt i de kommuner som vuxit fort, och det påpekar också Alex V, men detta är något som man inte velat erkänna i kommunledningen, i varje fall inte hittills.

De politiker som varit med och fattat beslut om att enda målet ska vara maximal befolkningstillväxt och sen inte ens försökt påverka vad som byggs eller planera för de förväntade nya behoven, de är medansvariga till att kommunen hamnade i en situation där en skattehöjning blev oundviklig. Det gäller såväl de ledande moderaterna som de passiva sossarna.
Var och en som är folkvald bör känna sitt ansvar. Vi bör kräva ordentliga kalkyler t ex när mark säljs till låga priser, när stora bostadsområden föreslås, när det måste byggas nya idrottsplatser, när det investeras miljoner i nytt "campus", när kommunens pengar slösas bort på reklam riktad mot barnfamiljer osv.
För att verkligen ta det ansvaret måste vi tänka längre än innevarande budgetår och längre än till nästa val. En bra planering av investeringar i daghem och skolor kräver ett längre perspektiv.
Det har saknats - och det har medfört en växande skuld.

13 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Jag håller med dig i att det var ett plötsligt oväntat och hårt angepp från Alex Voronov på den nya majoriteten i Strängnäs och deras beslut om skattehöjning, då jag trodde Alex diggade vår nya kommunregering.

Hans ananlys var klockren och jag håller med honom i alla slutsatser han har dragit.

Med vennlig hilsen Margit

Dag Bremberg sa...

Kul att du och han är så överens nu
;-)

Anonym sa...

Hej Dag !
Tycker att Alex Voronovs analys är mycket klarsynt. Tycker kanske att du väl mycket i regel märker ord när du inte håller med, istället för att komma med motargument. Helt klart har vår kommun mycket bättre förutsättningar än tex Eskiltuna och Södertälje att hålla lägre skattesats, detta bygger Alex en bild av i förklaring, men vill man inte se bilden, kan man alltid hacka sönder enstaka ord eller formuleringar. Men jag håller med dig Dag att ingen av de politiska partierna gör alltid allting helt rätt. Det är viktigt att lära av egna och andras misstag. Vad gäler stadsplanering berör du en viktig punkt. Vi måste formulera politiska visioner för hur och var staden skall växa. Inte bara bostadsbyggandet, utan även industri och lagerlokaler osv, helheten viktig. Hoppas alla läser den fina boken vi fick på KS om hållbar stadsutveckling.
Maria v Beetzen

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Man får skilja på person och sak, det är inte så många som gör det har jag märkt. Voronov har skrivit många bra ledare och jag tycker det är rätt att påpeka det. Kan man inte berömma skall man inte skälla, då är det bättre att man är tyst.

MVH Margit

Mats Werner sa...

Blott en liten korrigering, Dag! Det har inte varit "lönsamt" att bygga hyresfastigheter tidigare heller. Det kunde ske endast därför att samhället subventionerade detta boende. Är det rimligt att samhället subventionerar somligas boende men inte andras? Pm vi hade en lika fungerande hyresmarkand som borättsmarknad, skulle det finnas betydligt fler hyresfastigheter och vi skulle få se såväl billiga hyresbostäder som givetvis - dyra, men de skulle byggas!

Mats Werner sa...

Som kommentar till Dina sista rader. Ställer du upp på att vi i Demokratiberedningen begär att kommunen ska bli pilotkommun för majoritetsstyre och kommunal parlamentarism? Då kanske vi kan komma tillrätta med en del av de problem Du listar.

Lotta Grönblad sa...

Ja det vär väl roligt att Margit Urtegård är överens med Voronov!

Kul det där du skrev Dag om :

"Jag håller också med om att Strängnäs kommun har goda förutsättningar. Men inte i första hand pga att det är "vackert" här. (Det finns över hundra kommuner med vacker natur som ändå har hög skatt), "

För visst måste det finnas många kommuner med vacker natur och hög skatt . . . ganska kul analysnivå som Voronov praktiserade!

Jag tycker som sagt att man absolut inte ska höja skatten i onödan, men om den tidigare majoriteten inkl strängnäspartiet i tid hade höjt den så hade det inte behövt bli så dramatiskt nu.

Och jag ser gärna andra strukturförändringar än som vissa partier i oppositionen menar; lägga ned två skolor.

hälsar Lotta

Margit Urtegård sa...

Hej Lotta.

Du skriver att du ser gärna andra strukturförändringar än som vissa partier i oppositionen menar; lägga ner två skolor. Jag blev lite nyfiken, vilka strukturförändringar kan du tänka dig? Har du några förslag?

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Maria, jag erkänner: jag är en sån som sällan köper alla ord i någons politiska retorik. I bland blir jag för petig, men jag försöker att lägga band på mig.
Min grundläggande tanke är att när någon (t ex en journalist) målar i svart och vitt så blir det en polarisering som är onödig i vår kommun.
Du frågar varför jag inte kommer med motargument. Det är för att jag inte är emot. Som jag skrev så delar jag i princip de slutsatser som Alex V kommer till map skatten.

Dag Bremberg sa...

Mats, du får gärna försvara regeringen. Jag tänker inte ifrågasätta den, jag bara konstaterar att den ändrat förutsättningarna för bostadsbyggandet - vilket innebär att kommunerna måste ta ett större ansvar.
Ja, jag vet, jag tjatar om ansvar...

Anonym sa...

Hej Dag ! Kul med debatten på din blogg !Bra att du är för en förändring av SEVAB ! Det är en viktig fråga för kommunen.
God natt
Maria v B

Dag Bremberg sa...

Jag har fått in ett anonymt inlägg från en "Bror Duktig", som jag valt att inte publicera. Det innehåller spekulationer om vad som rör sig i Lottas huvud, som jag bedömer kan uppfattas som kränkanden.
Ni som vill vara anonyma är välkomna, men då får ni undvika personangrepp.

harpokrates sa...

Först en rent personlig reflektion: Det är alltid intressant och upplysande att "undervisas" av den retoriskt skarptänkande herr Voronov. Jag överväger nu att fortbilda mig ämnet retorik och textanalys!
Jag finner följande "retoriska termer" i dagens VoLö:
Långsiktig trend, huvudvärk, sätter snurr, mentalt plan, betyg på, krymper kakan, inbyggd drift, enkla utvägen, utgiftstrycket, pumpa in, rigga för, utbrast så, ynkliga 10 öre, skräckexemplet, så kallade miljonprogramområden, på papperet,fel riktning, driva igenom, tuffa, urholkas, slår hårdast, stanna vid detta.
Med dessa termer som grund har jag monterat följande text:
På Herr Fredbäcks inrådan har jag monterat Herr Voronovs retoriska ord och uttryck i följande egna text:
Trots en intensiv huvudvärk, som på ett mentalt plan sätter snurr på min inbyggda drift att driva igenom tuffa beslut som på papperet slår hårdast mot så kallade miljonprogramområden, väljer jag den enkla utvägen att pumpa in ynkliga 10 öre och rigga för skräckexemplet som slår hårdast och som krymper och urholkar kakan i fel riktning . Jag utbrast så, kanske i fel riktning, men stannar vid detta. (Missade jag något ord?)
Nästa förslag ”till rakning”!?
Försök gärna själv att - som en mental träning - göra en enkel textanalys med stöd av ovan nämnda ord och uttryck. Ett gott och anständigt skämt må också vara tillåtet som en semesterhälsning till den gode Alex!
För övrigt anser jag – med stöd av fysikens energiprincip som säger att energi ej kan förstöras, bara omskapas i andra former - att en höjning av skatten i bästa fall må betraktas som en god investering. Även i en ”slow city” som Strängnäs stad.
Harpokrates