onsdag 13 augusti 2008

Min kritik mot nya Perssonaffären

Ny försäljning av hus till Jan Persson har mött kritik från mig och andra:
http://www.ekuriren.se/link.php?id=719077

Monica (mp) framförde välformulerad, genomtänkt kritik, men även sp och kd samt enskilda moderater och sossar vågade vara kritiska.

Det kan tilläggas att detta inte handlar om att någon skulle ha gjort sig skyldig till något regelbrott eller mygel. Det handlar främst om dåliga rutiner och att vissa ledande tjänstemän inte inser hur politiskt känsligt det är att sälja ovärderade fastigheter till en person som är inblandad i så många fastighetsaffärer.
(Att han råkar vara farbror till kommunstyrelsens ordförande gör saken ännu känsligare, men jag tror ärligt talat inte att det på något sätt påverkat hanteringen. Jens har lämnat rummet när dessa affärer behandlats.)

4 kommentarer:

Mats Werner sa...

Att Jens lämnar rummet när ärendet behandlas i KS är väl en sak. Det är blott ytan. Hur lång tid tar det innan folk begriper att han är i Kommunhuset varje dag och kan påverka hur dessa ärenden hanteras innan de kommer till KS.

Hur länge ska invånarna tolerera att ha en KS-ordförande som tvingas lämna rummet vid vart och vartannan ärende. Nu sist var det tre tillfällen (borde varit fyra eftersom Janne Perssons handgångne man Bosse Holmberg är ordförande i stirftelsen bakom pansarmuséet och Jan P har aviserat att han avser att bygga museét).

kerstin Svensson sa...

Naturligtvis skulle fastigheten värderats. Om inte annat så kanske fler hade varit intresserade av affären. Om inte annat så för att tysta den kritik som riktas mot både Janne och hans brorson. jag skulle också om jag var tjänsteman passa mig noga för affärer utan oberorende värderingar. Den svenska avundsjukan är välkänd och har varit upphov till många rykten. Det måste även kännas obehagligt för er i KS att fatta beslut med så dåligt underlag. Om det känns bättre för er/dig så vill jag påpeka att jag tror att beslutet att sälja till Janne var riktigt. Men det hade varit bättre att kunna säga att jag var övertygad istället för jag tror.

Dag Bremberg sa...

Ja, Mats, det är förstås korrekt det du påpekar.
Men vi ska inte anklaga någon, för det finns inget konkret som tyder på att något oegentligt skett.
Jens har bara varit kommunalråd ett par månader, och det har i många år förekommit massor av markaffärer med Jan Persson. Flera av dessa affärer har ifrågasatts, liksom andra försäljningar av kommunal mark.
Det handlar väl delvis om att ledande politiker och tjänstemän varit alltför "bussiga" gentemot vänner och släktingar. Detta är inte lätt att bryta direkt,
men det vi kan göra är att se till att det blir bättre rutiner för tjänstemannahanteringen, bättre politisk beredning och bättre beslutsunderlag för KS.

Mats Werner sa...

Nej, Dag! Jag vill absolut inte mena att något oegentligt skett eller sker, men det är ju inte det som en jävssituation innebär. Det är ju faktiskt bara risken och den ev. misstanken som det är frågan om.

Och Kerstin, det räcker med att man lämnar ut en fastighet på anbud eller till en mäklare så får marknaden sköta om värderingen. Det behöver inte kommunen kosta på. Här handlar det återigen mer om hur det går till. Har Janne P en gräddfil in till kommunens fastighetsregister och kan välja och vraka utan konkurrens?