måndag 11 augusti 2008

Betonghäckarna bromsar

Den skandalöst usla beslutsprocessen i vår kommun, med slutenhet, tjänstemannastyre, korridormygel, ineffektivitet, hycklande och vacklande... hur skapa en ny ordning?
Nye KS-ordföranden har liksom flera andra noterat att det inte fungerar bra; att det är oklart hur förslag kommer upp, förankras och formuleras.
Han har föreslagit att det inrättas ett nytt politiskt organ för samråd mellan partierna, som ska förbereda frågorna innan KS-mötena. Man kan kalla det arbetsutskott eller beredningsutskott.
Detta är inte något särskilt radikalt. Massor av kommuner har det.
Förslaget har inte mött några motargument tidigare, men i dag på KS-mötet så motsatte sig moderaterna detta och fick visst stöd från kd och ett vacklande sp.
Moderaterna är inte förvånande, de har traditionellt motsatt sig utveckling av demokratin och inrättande av nya politiska organ och beslutsformer samt medborgardialog, brukarinflytande etc. (Men visst, det finns nya, förändringsbenägna moderater, och rätt många såna.)
Kd är inte direkt kända för att vara radikalt heller, men ur ett litet, nyare partis perspektiv har många av dem ändå sett att det behövs förändringar.
Att de nu motsätter sig AU och alla andra förändringar - med stöd av de allra mest konservativa sossarna - handlar väl dock inte om att de är hopplöst konservativa, utan att de är bittra över att ha förlorat makten coh försöker sabotera.

Men hallå! Vi som är folkvalda och har arvoderade uppdrag i kommunstyrelsen måste ta vårt ansvar - var och en av oss, oavsett partitillhörighet. Oavsett rådande majoritetsförhållanden.

2 kommentarer:

Mats Werner sa...

Hej Dag!

En av "häckarna" kommenterar detta på sin blogg:

http://matswerner.blogg.se

Hälsningar
MATS

Dag Bremberg sa...

"Betonghäckar" är ett ord som du själv använde häromdagen, så jag räknade inte med att du skulle ta åt dig ;-)