måndag 25 augusti 2008

KF: Nej till sopsortering

Kvällens fullmäktigemöte var ovanligt kort. Den fråga som diskuterades längst var ett förslag om att kommunen ska börja sortera ut organiskt avfall ur soporna.

Jag, David (v) och Erik (sp) talade för förslaget. Vi framförde också kritik mot att förvaltningen inte tagit förslaget på allvar och utrett det, trots att fullmäktige begärt det i ett tidigare beslut.

I kväll var det ingen som talade emot sopsortering; den centerpartist som yttrade sig anförde andra skäl att säga nej till förslaget: "vi kommer att börja med det, men vi vet inte hur och inte just i dag; vi måste först bestämma om vi ska ha två soptunnor i olika färg eller hur vi ska sortera..." En sosse tyckte att jag tog i när jag hävdade att det är hög tid att kommunfullmäktige börjar fatta beslut som är positiva för miljön; han anförde att personalen inom renhållningen redan gör ett bra jobb - som om det var det frågan gällde.

Jag sade att detta var en principfråga och uppmanade alla som är positiva till sopsortering att rösta för.
Vid omröstningen röstade mfp, sp, mp, v för med stöd från en i kd och fem moderater. Alla i s, fp och c röstade emot - och det har de gjort varje gång en miljöfråga varit uppe för omröstning i KF.
När ska dessa partier vakna, sluta hänvisa till tjänstemännen och börja fatta framtidsinriktade beslut?

8 kommentarer:

Mats Werner sa...

Ibland når Din demgagogiska sida nya höjder! Hur Du kan få gårdagens diskussion till ett "nej till sopsortering" är verkligen ett lågvattenmärke.
Har kommenterat gårdagens pinsamheter på min blogg.

Dag Bremberg sa...

Majoritetens avslag på förslaget om sopsortering måste jag tolka som ett nej.
Visst finns det politiker som säger att detta ska göras ändå, troligen. Men det har ju också fr vissa sossar, centerpartister och moderater framgått att de är direkt emot sopsortering. Minns moderaten som i våreas sa att folk inte skulle klara att ha två kärl under diskbänken!

Mats Werner sa...

Det spelar ju liksom ingen roll i detta fall vad enskilda politiker tycker i frågan. Det finns ett beslut i såväl KF som Riksdagen att detta skall genomföras. Varför spilla ytterligare tid på kringtjafs?

Dag Bremberg sa...

Riksdagsbeslutet har ingen betydelse för vad vår kommun faktiskt kommer att göra. Tyvärr.

Men vadå spilla tid? Det hade gått fortare att bifalla förslaget direkt i våras.

Freddy Danell sa...

Tycker också att det från alliansens sida (nuvarande partier) varit lite svagt i miljöfrågor. Ställer man investeringar i detta emot skolan/barnomsorgen vet jag var jag står men klart vi kan göra mer för miljön.

Dag Bremberg sa...

Hej, Freddy!
Ja, det är sorgligt att (s), som ändå har så många medlemmar som är engagerade för miljön, i vår kommun saknar företrädare som vill komma till skott med miljöåtgärder.
Sorgligt också att alla KF-ledamöter i alliansen kände piskan att rösta "rätt". Illavarslande.
Positivt dock att allt fler inom (m) tänker självständigt.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Ja, jag blev imponerad över moderaterna i går, fem röstade för motionen. Det visar på att partipiskan inte finns kvar i moderaterna här i kommunen och det glädjer mig.

MVH Margit

Anonym sa...

Håller fullständigt med om att mer behövs göras för miljön. Konstigt nog verkar C inte intresserade av miljö frågor trots att det är ett grönt parti!

KL. (C)