måndag 11 augusti 2008

Fem timmars tjafs på KS

Dagens möte med kommunstyrelsen pågick i fem timmar.
Det var inte helt oväntat, fast KS-ordföranden Jens Persson inledde med att säga att det inte var så mycket på agendan (bara 34 ärenden...).

Om sanningen ska fram (och det ska den) så är det ingen ledamot som är helt skärpt och alert när vi hållit på över tre timmar.

Sen måste jag tyvärr avslöja att mycket av tiden går åt för att vi måste ställa en massa frågor, eftersom beslutsunderlagen ofta är undermåliga.
Det beror bl a på att vi får förslag om fastighetsaffärer, förslag som kommer direkt från stadsarkitekten utan en politisk beredning. Dessa saknar ofta en förklaring till varför mark ska säljas, vad marken ska användas till och varför priset blivit som det blivit.

Ett exempel i dag: en villa ska säljas för det lagom runda beloppet 1 miljon kronor. Alla fattar att det inte gjorts någon värdering av huset. Att sen köparen är kommunens store exploatör, som är farbror till KS-ordföranden gör ju inte saken mindre känslig.
Detta ifrågasattes från mfp, mp, sp, kd och vissa sossar och moderater. Men när det blev omröstning så röstade de flesta sossar och moderater för, ihop med fp och c.

3 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Ja, vad skall man säga?! Jag håller med dig, vi hade inte fått allt detta tjafsandet om underlagen var bättre. Det finns mycket kvar att önska när det gäller underlag.

Jag har också skrivit om KS i dag på min blogg, jag beskrev hur det gick till när arbetsutskott skulle klubbas genom.

MVH Margit

Mats Werner sa...

Men återigen! Jag kommenterar detta på min blogg. Ett AU löser inte de problem Dag efterlyser. Ett AU har bara som uppgift att formulera ett politiskt beslutsförslag till KS istället för ett opolitiskt tjänstemannaförslag. I och för sig fullt hedervärt. Vi har alldeles för länge varit lata nog att bara svälja "tjuten". Men som sagt det har inget med sammanträdesförberedelserna att göra som är det ni anmärkt på. Det kan bara en duktig och ambitiös ordförande fixa för det är dennes ansvar och uppgift att se till att sammanträdet med alla handlingar etc. är väl förberett.

Dag Bremberg sa...

Det är ju ändå glädjande att vi är överens om vilka problem som vi ser map KS-beredningen och tjänstemannautlåtandena ("tjuten").

Om ett AU löser sistnämnda problem så är det väl värt att pröva. Alternativt att vi återskapar ett beredningsutskott.

För att få bra beslutsunderlag tror jag inte att det funkar med presidiet. Det kommer att krävas ändå att vi (fr de mindre partierna) som är vakna och engagerade är delaktiga.