torsdag 31 juli 2008

Strongt, Sixten!

Sixten Skullman (m) är en av de - alltför få - i de gamla rikspartierna, som vågar gå emot partiledningen offentligt.

I dag skriver realtid.se att han kritiserar partiledaren/statsministern.
"Han har en nedlåtande attityd till småföretagare", säger Sixten.

http://www.realtid.se/ArticlePages/200807/31/20080731104004_Realtid933/20080731104004_Realtid933.dbp.asp

Det är så glädjande när politiskt engagerade utgår ifrån den verklighet de ser och känner samt struntar i partipiskorna!

Jag hoppas att även moderaternas "oppositionsråd" ska våga släppa lojaliteten med regeringen och öppna för diskussioner om vad vi kan göra här i vår verklighet. Hoppet lever.

4 kommentarer:

Mats Werner sa...

Så Du menar Dag att de problem som Sixten tar upp skulle vara speciellt Strängnäsanknutna?

Så är det ju inte! Det är ju nationell politik och där finns det nog opposition inom alla allianspartier.

Sixten skjuter in sig på arbetsgivaravgiften. Som f.d. mikroföretagare förstår jag inte hans resonemang. Om företaget går hyggligt är det aldrig de sociala kostnaderna som kan vara motståndet utan risken att Du anställer en person som Du senare inser inte är den Du trodde men som Du då inte kan bli av med. DET är det stora motståndet för mikroföretagare att ens börja anställa andra.

Jag har sagt det förr, slopa LAS för småföretag (räknas upp till 50 anställda) och vi skulle se en anställningsvåg vi aldrig upplevt. Har Du väl tio-femton anställda märks en "felanställning" mindre och kan enklare hanteras än om det bara är ni två på arbetsplatsen.

Anonym sa...

Hej Dag !
Kanske gläder det Dig att jag inte har samma inställning som regeringen i alla frågor. Tex tyckte jag det var tämligen förfärligt när Reinfelt för två år sedan sade att miljöfrågan inte är prioriterad. Sedan dess har inställningen ändrats i miljöfrågor men den kan bli bättre !
Som helhet tycker jag annars regeringens politik är rätt, man ser till "hela patienten". Företagarna är ganska gnälliga men vi kommer få skttelåttnader på så sätt att bolagsskatten sänks, det är bra, mer pengar kvar till investeringar, expansion och nya jobb. Men LAS är en knepig fråga. Jag har varit småföretagare i 15 år och gjort en del felrekryteringar, men detta har gått att lösa ändå, i samförstånd med facken och de anställda. Som småföretagare får man göra två undantag från LAS vad hjäller nyckelpersoner, vet Sixten det ??
Tyckert du Dag att vi skall ta bort Las (det skulle skapa en enorm oro bland många människor) expandera kärnkraften och vad tycker du om bonuslönerna? Bra att diskutera sakfrågor.
Hälsningar MvB

Dag Bremberg sa...

Hej, Maria och tack för intressant inlägg!
Ja, det är glädjande att du visar att du inte är enbart partirepresentant, utan har egna ståndpunkter.
(Ett antal riksdagsledamöters otydliga agerande map FRA-lagen tror jag kommer att leda till att dessa lojalitetsfrågor kommer upp och att de tvingas bli tydligare, när personvalsmekanismen blir viktigare.)
Ditt engagemang i klimatfrågan har jag redan applåderat, men jag blir mer (positivt) förvånad över att du har en klok, empiriskt baserad ståndpunkt ang LAS. Jag har läst arbetsrätt och skrivit om arbetsmarknaden i många år samt haft egna företag/varit delägare. Min uppfattning är absolut att det behövs en tydlig lag, LAS är snarast för full av olika kryphål, som gör att facket lokalt kan avtala bort individens rättigheter. (Ja, jag är i grunden anghängare av den fackliga idén, men mkt kritisk till hur facket funkar och hur individer kommer i kläm.)
Jag kan hålla med om att vissa företrädare för företagarna varit för "gnälliga". I stället för att fokusera på hur man ska underlätta för unga nyföretagare har de krävt att slippa förmögenhetsskatt och andra skatter. Men om man driver en sund, lönsam verksamhet, så ska man kunna ha råd även med skatterna.
Ett exempel på hur politiker på senare år försökt smeka företagare är att småföretagare i fem år kan gå med förlust och dra av det mot andra inkomster. Det innebär en direkt skattesubenvention av olönsam verksamhet.
(Jag ber att få återkomma t frågorna om kärnkraft och bonuslöner.)

Dag Bremberg sa...

Sixtens kommentar (som tekniska hinder fördröjde):

Ja Maria jag känner till turordningsreglerna, känner du till att sänkt bolagsskatt ( som du ofta förespråkar) INTE gynnar enskilda näringsidkare ( sk. microföretagare) utan bara Aktiebolag som du och jag företräder?