måndag 16 juni 2008

Roligt sjutimmarsmöte

Fullmäktige började redan kl 15 i dag, men höll ändå på lika länge som vanligt, till efter 22.
Visserligen var jag en av de flitigare talarna, så jag är medskyldig, men det är presidiet som har ansvaret. Så långa möten funkar faktiskt inte, blickarna var rätt tomma hos många ledamöter.

Trots det var det kul då och då. Att majoritetsförhållandena ändrats har gjort diskussionerna mindre förutsägbara.

Lotta Grönblad hanterade sin nya roll som ansvarig för skolverksamheten med bravur. I bland var hon skämtsam, i bland var hon lite arg, men oftast seriös och nyanserad.
Det är inte alla i hennes majoritetsallians eller på högerkanten. Det blir en del onödigt uppblåst retorik.
Rakryggade, ifrågasättande och träffsäkra inlägg gör dock i bland Erik Berg, Håkan Bertilsson, Margit Urtegård, Christer Alfvin, David Aronsson m fl.

Den stora skattehöjningen (90 öre) gick igenom som väntat. Tord T framhöll att sossarna minsann krävt 50 öre högre skatt i många år - varpå jag var tvungen att påpeka att de i förra årets skuggbudget föreslog +65 öre, fast vissa av dem ändå talade om 50 öre. Jag befarar att det är ett tecken på att s-ledningen inte är så noggrann med siffrorna och att de inte ser skattehöjningarnas storlek som något att bekymra sig över.

Mer positivt var att vi beslutade att tillskjuta 10 miljoner omgående till förskolor och skolor. Det framfördes en del kritik från framförallt moderater, men mest av teknisk natur. Maria (m) sade att "skolpolitiken är på väg åt fel håll", vilket jag kände att jag måste ifrågasätta då det inte är länge sen hon sa motsatsen när hon själv yrkade på mer pengar till BUN.
Inte har väl skolpolitiken bytt kurs sen dess, eller?
Det behövs en seriös, nyanserad, konstruktiv diskussion om de skolpolitiska målen!

Jag ifrågasatte starkt skolornas "kvalitetsredovisning 2007" som byggde på siffror från 2006. Till slut enades jag och Lotta om att begära en ny redovsning av nyckeltalen under hösten.

Ett förslag till avtal med Kilenkrysset skulle inneburit att kommunen fått investera runt 75 miljoner kronor, troligen mer, med oklart slutresultat. Margit yrkade återremiss, vilket jag tillstyrkte, och så blev det. De som först reagerade var Monica (mp) och Markus (kd) samt Sixten (m). Kul när vi samverkar så!

Däremot avslogs min motion om hyreslägenheter liksom förslaget om folkomröstning.
Läs även Lottas och Margits bloggar:
http://www.lotta.xn--grnblad-b1a.se/
http://margiturtegard.blogspot.com/

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Dag !
Anser att skolpolitiken är på väg åt fel håll därför att majoriteten skjuter på alla åtgärder som skulle kunna styra pengarna dit de behövs, framförallt till förskolelärare och deras löner vilket vi väl alla ser som ett prioriterat mål. Varför frysa alla skolformer i den kommunala verksamheten i utredning och långbänk, när det är åtgärder som behövs. Istället skulle vi sett till att genomföra samgrupperingar till HT 09 för att få effekt av skolutredningen. Redan i höst skulle vi kunnat starta en samordning med Thomasgymnasiet och vissa av Komvux lärare och i samarbete med tex st Eskils gymnasie flyttat tex musikestiska programmets linje samt någon till och minskat på den stora ledningsorganisationen på gymnasiet. Tycker inte du att vi skall arbeta med flexibilitet och anpassning för att få pengarna dit de behövs bäst ?
Maria von Beetzen

Dag Bremberg sa...

Hej, Maria!
Såg dig i tidningen i dag med landshövdingen i ett stall. Nu förstår jag vad ett oppositionsråd gör.
;-)
Skämt åsido, jag kan förstå att du är kritisk till den nya ledningen, men det blir så överdrivet att hävda att skolpolitiken nu plötsligt är på väg åt "fel håll". Möjligen har den en annan fart eller kostar mer. Om man nu överhuvudtaget kan säga att kommunen har en skolpolitik. Jag ser inte att politikerna påverkar skolorna på något sätt, rektorerna har fria händer (och i praktiken gör många lärare vad de vill i sina klassrum).
Det finns mycket att vara kritisk emot när det gäller hur skolorna fungerar och många föräldrar är väldigt kritiska. Men den politiska diskussionen har i regel varit på en nivå långt ifrån denna verklighet.
Vi borde kunna nå en bred enighet om vilka som är de konkreta problemen och hur vi ska se till att de löses, t ex hur vi ska se till att alla elever får ordentliga omdömen i alla ämnen.

Lotta Grönblad sa...

Hej Dag

Jag vet inte om jag skulle rubricera detta som roligt, men däremot låååångt!

Tack för orden också, jag ska villigt erkänna att jag har fått jobba med rollen för det var inte helt lätt att stampa in från en dag till en annan.

Och det var rätt länge sedan jag satt i en majoritet sist (1994 i Österåkers kommun NO om Stockholm faktiskt tillsammans med fp även då)

häls Lotta