söndag 11 maj 2008

Skatten måste upp och expansionen bromsas

http://www.ekuriren.se/ blev det en liten diskussion om kommunchefens utspel (ett till) om höjd skatt.
Jag skriver där att jag anser att skattenivån ska utgå ifrån de faktiska behov och önskemål som finns. Det har varit oförnuftigt när ett stort parti hävdat som sitt enda mål att skattenivån ska vara "ofärändrad" till varje pris, medan ett annat parti hävdat att skatten måste höjas, vilket låtit som ett självändamål.
Jag ser pragmatiskt på skatten och har i ett par år hävdat att vår kommun inte kan ha en skattenivå som är så låg som i höginkomsstagarsamhällen. Det har inte alltid varit populärt, men nu verkar alla partier plötsligt säga att det är nödvändigt att höja skatten.
Det är faktiskt så att en snabb inflyttning av barnfamiljer medför stora kostnader (vilket tyvärr inte alla politiker velat inse). Att ha snabbt ökad befolkning som enda vision är farligt för vår kommun. Vi och mp har varit ganska ensamma om att ifrägasätta det målet, men nu har tydligen insikten spritt sig om att man måste sänka takten på befolkningstillväxten.
Nästa viktiga fråga är hur man faktiskt genomför detta. Det måste innebära nya direktiv till tjänstemännen på samhällsbyggnadskontoret, som hittills uppmanats att säga ja till alla bostadsprojekt. Nu måste kommunen börja säga nej till vissa projekt.
Själv föreslår jag att man genast klargör att det inte finns något starkt samhällsintresse att bebygga Hammarängen, Hammaren eller Fågelsången (där näktergalen i dag höll en fantastisk konsert.).

Inga kommentarer: