onsdag 28 maj 2008

Gräns mellan socialism och fascism?

På Margit Urtegårds blogg, som varit så frisk, är det i dag ett antal bittra inlägg, delvis anonyma. Den nya majoriteten som nu varslar om en skattehöjning kallas för "socialister", och inte bara en gång, utan som ett mantra.

Jag är iofs själv kritisk till att socialdemokraterna alltför passivt sett stora skattehöjningar som den enda lösningen på alla problem (precis som vissa moderater blåögt trott att privatiseringar löser alla problem).
Mariefredspartiet har sedan starten framfört att det årliga käbblet om skattenivån är ett oseriöst försök från sossar och vissa borgerliga att ge sken av att det är enorma skillnader mellan deras partier. Som om den exakta skattenivån var den enda frågan som väljarna skulle behöva ta ställning till. Som om ingen brydde sig om vad pengarna användes till och hur kommunens verksamhet fungerar.

Politiken måste utgå, inte ifrån fjolårets budget, utan ifrån de verkliga behoven hos det verkliga antalet barn och äldre samt andra verkliga behov. Det bör finnas tydliga mål, som ex nyckeltal för lärartäthet och storlek på förskoleavdelningar. Utifrån dessa tal kan man göra en hållbar budget som inte ständigt ifrågasätts. Barnen 2008 ska ha samma rätt till trygghet och utbildning som barnen 2005 eller 2010.
Det är orimligt orättvist att barnen ska drabbas av att den långsiktiga planeringen åsidosatts för politiskt vindflöjelspel!
Det borde gå att (som i så många andra kommuner) komma överens över de förlegade blockgränserna om hållbara mål och skattenivå.

Här är en kommentar t diskussionen på Margits blogg:

Allvarligt talat, ni som nu skäller fp ,c och s för att vara "socialister, vad kallar ni oss andra som insett att nuvarande skattenivå inte fungerar? Vi som räknat ut att det skulle behövas 65 öre mer för att hamna på en nivå där vi kan klara skolans och förskolans behov av personal resp investeringar. Om 90 öre är "socialism" vad är då en något lägre nivå? Frihet? Om vi sänker 90 öre blir det då fascism?
Frågorna blir många - särskilt som den gamla alliansen redan uttalat att den insett behovet av skattehöjning. Är vi alla socialister? Är all form av skatt socialism? Då är väl Anders Borg (m) extremkommunist, eller? Nej, sansa er, annars kommer det inte att uppfattas som seriös opposition.

7 kommentarer:

Mats Werner sa...

Jag skulle kalla er för oberäkneliga.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Vem kallas för socialister, frågar du. Är det de som vill höja skatten med 90 öre eller 65 öre? Jag vet inte vad man kallar socialdemokraterna här i Sverige, men i Norge kallar vi deras systerparti arbeiderpartiet för socialister, de kallar sig själva för socialister och skäms inte för det. Vilket de inte heller borde göra. I min värld kallas det för ideologi. Jag har full respekt för att vi tycker olika. Jag förstår även att när debatten väl är i gång så används begreppet än tydligare, folk vill visa skillnaderna. I Sverige brukar man använda ordspråket: "av födsel och ohejdad vana", de flesta av oss föds in i en viss ideologi genom våra föräldrar och bakgrund. Men, några av oss väljer också själva utifrån en helt egen övertygelse och erfarenhet vad vi skall tro på. Vad som är bäst vet jag inte, jag vill inte lägga någon värdering i det, vi är helt enkelt olika. Jag uppfattar dock inte inläggen på min blogg som annat än att de kommer från folk med olika uppfattningar och olika perspektiv, de får alla plats i min värld. Jag har många vänner som är socialister och för mig är de lika mycket värda som alla andra. Att det finns höger och vänster i politiken får vi nog acceptera, men vi som är politiker vet ju att skillnaden egentligen är minimal därimellan, vi vill det samma, men har olik uppfattning om vägen dit. Låt det vara så.

MVH Margit

Lotta Grönblad sa...

Hej Dag

Jo jag har slutat att läsa där efter att ha blivit kallad girig och nu pågår visst denna debatt där "socialister" framställs som sådana som inte kan skilja på mitt och ditt. En tråkigt låg nivå tycker jag tyvärr. Jag blir ledsen av den. Men jag ser fram emot att diskutera med bl a Maria Von Beetzen om deras skuggbudget. Att ta fram en sådan är sakligt och bra, men att ge politiker öknamn är bara för lågt. Jag kan villigt erkänna att jag tappat lite av den så kallade gnistan.

häls Lotta

Dag Bremberg sa...

Mats, coming from you, så tolkar jag det som en komplimang. Du brukar vara hårdare...
Rikspartier som påstår sig följa en ideologi är väldigt svajiga i kommunalpolitiken. De som nu säger sig hata skatt, var med och höjde skatten förra mandatperioden, lovade skattesänkningar sen, men...
Margit, det glädjer mig att du vill förklara och nyansera. Jag tror att vi alla måste försöka att befria oss från gamla låsningar och tänka nytt. Jag är övertygad om att det är vad som behövs i vår kommun och vad medborgarna önskar.
Lotta, du får inte ta åt dig personligt. Kom ihåg att vi är många som gillar ditt engagemang. Vi kommer att kunna vara överens om mycket. Majoriteter förändras men i de flesta frågor bör vi kunna ha en långsiktig, gemensam syn på vad som är kvalitet, rättvisa och effektivititet.

dubbla examen sa...

Diskutera skatt är intressant men många drar så snabba slutsatser.

Hypotes 1:
Om högskatt är socialistiskt, är då också högköpkraft(PPP) socialistiskt?

Sverige har nästan det högsta skattetrycket i världen och mycket hög köpkraftsparitet.

Vilken slutsat drar ni?

Dag Bremberg sa...

Dubbla examen, din pseudonym är svårbegriplig. Du får gärna använda eget namn - om du vill ha svar.
Helt kort: Välfärdssystem måste finansieras soliariskt, dvs via skatt, och kommunerna kan tyvärr endast beskatta arbetsinkomster. Men det är de folkvaldas ansvar att se till att inte en krona slösas bort.
Utifrån de behov och medborgarönskemål som finns bör politiker organisera en effektiv, demokratisk verksamhet, i syfte att minimera skatteuttaget.
Men tyvärr har det varit så att politiker bortsett från behoven och höjt eller sänkt skattesatsen utifrån sina pariers gamla, ideologiska idéer.

dubbla examen sa...

Hej Dag Bremberg!

Jag vill vara anonym, annars hade jag inte tagit en alias. Jag är inte politiskt aktiv utan bara intresserad och skriver i flera av strängnäs politikers bloggar och ibland i strängnäs tidningen.

Jag har inte någon blogg från moderaterna? (Jag har inte sett någon)

Det jag menade innan var att, om någon tycker hög skatt är socialistiskt så är det väldigt svagt grundat. Jag har lärt mig att inte dra snabba slutsatser utan att ta reda på så mycket information som möjligt. Därför tog jag med att efter som Sveriges köpkraft är hög jämfört med andra länder så kanske det är också socialistiskt, när man drar snabba slutsatser.