lördag 31 maj 2008

Behandla skattefrågan seriöst!

Det är beklagligt att den nya Strängnäspakten väljer att driva igenom en så stor skattehöjning utan att ens ha haft en enda diskussion med övriga partier.
Det borde kunna vara mer av samförstånd kring vad det långsiktigt kostar att klara de faktiska behoven.

Ska man vara ärlig så gick det inte att ligga kvar på den låga skattenivån med de investeringsbehov som inflyttning av främst barnfamiljer medför.
Därför har Mariefredspartiet i tre år föreslagit en höjning med 65 öre. Samma bedömning gjorde då s och v. Det skulle ha räckt om kommunen hade sålt en andel i Sevab och hållit igen miljonrullningen i campusprojektet.

Nu skriker moderaterna högt, men det är bara några år sen de själva höjde skatten, mot löfte om att snart sänka den... Sanningen är att de även i år planerade en skattehöjning i den allians som nyss förlorade makten. Den sortens "oppositionspolitik" är inte seriös och jag tror medborgarna genomskådar den.

13 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Du som oftast skriver så bra och sympatiskt förvånar mig nu när du kritiserar moderaterna för att de protesterar mot den höga skattehöjningen. Du kritiserar ju själv den höga skattehöjningen och du skriver att ert förslag hade blivit 65 öre. Moderaterna, med den förra alliansen hade kanske höjt skatten med 25-30 öre max. Det här är stora skillnader, som för många blir kännbart i deras privatekonomi. Samtidigt håller jag fullständigt med dig när du skriver att de borde samråda och diskutera skattefrågan med de andra partierna innan de bestämmer sådana här höga nivåer på skatten. Det står mera om detta på min blogg.

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Hej, Margit!
Det är klart att jag måste framföra min uppfattning och att jag måste framföra kritik emot såväl den nya Strängnäspakten c-fp-s liksom den tydligen återuppståndna m-alliansen med kd och sp som stödpartier.

Jag tycker inte att det är seriöst att lägga en "skuggbudget" med oförändrad skatt när ni faktiskt skulle höjt skatten om det varit en riktig budget.

Sen måste jag säga att det är inte snyggt agerat av Sp som ju faktiskt gjort upp med m bakom ryggen på ert systerparti i Mariefred.

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Tråkigt att du känner att vi har gått bakom ryggen på er. Vi fick chansen att vara med och lägga fram en budget vi tycker är mycket bra och tog den. Att du inte tycker det är seriöst att vi lägger fram en skuggbudget, som oppositionen av tradition brukar göra är ju helt upp till dig att tycka. Då skulle antagligen Mariefredspartiet inte ha velat vara med att lägga fram någon alternativ budget och då förstår jag ännu mindre besvikelsen. Att medborgarna får se vilket alternativ som finns till vad de nu får är demokratiskt och bra, tycker jag.

MVH Margit

Anonym sa...

Men Dag Bremberg!

Ge mig ett bra skäl till varför vi ska sälja delar av Sevab?

Genom Sevab kommer kommunen att få in pengar iframtiden. Det finns inget som talar imot detta.

Har du missat vad jag har skrivit om LKAB?

Anonym sa...

Hej Dag,
Jag skulle inte vara så säker på att sp hade gått med på en skattehöjning. Tongångarna var istället att vi inte ville ha en skattehöjning. Nu får vi aldrig veta hur det skulle ha gått i denna fråga. Men som sagt...
Vad gäller moderaternas skuggbudget så bygger den på förra alliansens majoritetsförklaring. Den skrevs till stora delar av Erik Berg. Vi i sp har inte ändrat ståndpunkt sedan dess och de nytillskrivna delarna kan vi också stödja, möjligen förutom vårdnadsbidraget. Så jag ser inget märkligt i att vi står kvar vid vår gamla uppfattning och handlingen bör inte få större propotioner än vad den realpolitiskt är värd. Dvs inte speciellt mycket. Det är ju ändå den nya majoriteten som bestämmer.
Håkan Bertilsson
Strängnäspartiet

Anonym sa...

Men Dag! Du pratar om olika saker. Du kan inte jämföra skuggbudgeten med en hypotetisk budget som den gamla fempartialliansen ev. skulle lagt fram. De två partier som nu sällat sig till andra ställde kraven på den tiden i detta sammanhang. Och som jag försökt förklara för Dig - är man fem parter och två vill en sak och tre inte så innebär det inte alltid någon slags majoritetetslösning utan det blir en kompromiss. Hade den gamla alliansen rent hypotetiskt kunnat bestämma om försäljning av hela eller delar av SEVAB etc. så skulle den inte behövt höja skatten heller, men eftersom motståndet mot att ens värdera SEVAB var så rabiat var det som sagt rent hypotetiskt.

Dag Bremberg sa...

Mats, jag kan förstå att ni kompromissade i den gamla alliansen och att den skuggbudget mdoderaterna nu gjort inte är identisk med den som alliansen skulle lagt fram.
Ett problem med den typen av allians som ni hade var dock att den var så sluten och att ni inte redovisade vad respektive parti hade för uppfattning.

Det jag kritiserar nu är att vissa talar om skattehöjning som "socialism" samt att skuggbudgeten inte innehåller någon skattejustering alls.
Även om det bara är en oppositionsbudget så tycker jag att den bör vara fullt realistisk.
Det hade varit enkelt för oss att som oppositionsparti hävda att det går att göra en bra budget med låg skatt, men vi har försökt vara seriösa och därför haft med en höjning med 65 öre i förslagen inför såväl 2007 som 2008.
Tycker du att vi nu skulle vara så populistiska att vi ska lägga fram en skuggbudget om oförändrad, eller sänkt, skatt?

Dag Bremberg sa...

Hej, Håkan! Jag däremot känner mig helt säker på att sp skulle gått med på skattehöjningen. Det framgår ju av vad Erik sagt och av vad Margit skriver här om "25-30 öre".
Nu är det lite svårt att veta var ni står...

Men vad är det du skriver om vårdnadsbidrag? Ni har väl inte ändrat er i den frågan också??

Dag Bremberg sa...

Ang Sevab: Mats har beskrivit skälen att sälja på ett mycket bra sätt på sin blogg.
Även OM Sevab skulle bli ett mkt lönsamt bolag, så är det inget skäl att kommunen ska äga det (ihop med Eskilstuna). OM bolaget blir så lönsamt så innebär det att kommunen kan få ett högre pris för sin andel.
De pengarna som idag är låsta i Sevab behövs till investeringar i förskolor, idrottsanläggningar och annan infrastruktur.

Anonym sa...

Varför kallar Du det "populistiskt" att visa att det går att klara kommunens åtaganden INKLUSIVE en hel del nysatsningar genom de åtgärder som vår skuggbudget visar - utan att behöva höja skatten. Läs den noga - kolla siffrorna. Du finner inget fel och inga "tänkte inte på det"! Det går helt enkelt att klara - om man bara har viljan!

Margit Urtegård sa...

Hej Dag.

Sp har inte ändrat sig i frågan om vårdnadsbidraget; vårdnadsbidraget finns inte med i den skuggbudget som m, kd och sp lägger fram.

MVH Margit

Dag Bremberg sa...

Okej, Margit. Bra att du klargjorde det.
Efter att jag pratat m Erik i dag så förstod jag att ni lyckats få m och kd att backa på flera punkter.
Det är ju bra - fast i dagsläget är ju (m) mycket långt ifrån att få en majoritet med sig.

Dag Bremberg sa...

Mats, jag anklagade inte dig för populism. Jag skrev så här:
"Tycker du att vi nu skulle vara så populistiska att vi ska lägga fram en skuggbudget om oförändrad, eller sänkt, skatt?"

Med vi menar jag (mfp), och jag anser att mfp bör vara seriösa och pålitliga i den meningen att vi inte ändrar vår uppfattning beroende på vilka allianser som bildas omkring oss.