tisdag 19 juni 2012

Majoriteten vill ha centraliserad storköksmat

Under gårdagskvällens långa fullmäktigemöte klubbades inte bara budgeten utan också den "måltidspolicy" som skrivits av en konsultfirma i Sthlm.
I den står ett antal luddiga fraser om god mat och en mening om att all matproduktion ska ske i en organisation. Jag har ett flertal gånger ställt frågor om det innebär att förskolor som i dag har egen matlagning inte ska få fortsätta med det. Svaren från kommunalråden Jens P o Fredrik L har varit oklara och undvikande, om jag ska uttrycka mig snällt.
När de säger att de vill samma sak, att förskolor ska ha tillagningskök och "möjligheter att laga mat på plats", så tror man ju först att vi är överens. Men när de sen talade om ekonomi, den olyckliga investeringen i centralköket på Campus, att frågorna ska "beredas" etc så anade jag oråd. "Möjligheterna" verkar endast vara av teknisk natur, i praktiken kan förskolorna tvingas köpa alla mat från centralköket.
Till slut sa jag att jag att det var så detta måste tolkas och att vi då inte alls är överens. Det går en djup klyfta mellan oss som vill höja kvaliteten och ta hänsyn till miljöeffekterna och dem som vill centralisera och bortser från att det medför ökade transporter, mer svinn, sämre trivsel och sannolikt lägre matkvalitet.
Att miljöpartiets representanter väljer att ställa sig på den senare sidan är för mig verkligt sorgligt.
Kanske tänker de att detta bara är en detalj, en formulering i ett papper, men om man i fullmäktige röstar tvärtemot den politik som partiet i alla andra sammanhang säger sig stå för, vad ska då folk tro? Och de politiker som slår in på den vägen, när/hur ska de kunna hitta tillbaka den öppna, ärliga, principfasta vägen?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Maktpolitik styr Strängnäs. Dom ’gröna ärtorna’ som ingår i den politiska majoriteten ställer upp på centralt tillagad ’mat’.
Hur mycket är halvfabrikat av maten?
För att hinna med att skala potatisen krävs en liten fabrik.
Samma gäller även kött för att stycka, värma osv.
Det blir nog mer av en sammansättnings fabrik med matdelar från underleverantörer kombinerat med prispress.

Bon apetit

Anonym sa...

Vilka stenar har man lyft på för att hitta alla dessa människor som bara går till jobbet och "gör sitt jobb" utan hänsyn till följder konsekvenser? Det händer något med oss (grott)människor när vi hamnar i maktpositioner.

Anonym sa...

Det slutar aldrig att göra ont när man som småbarnförälder alltid hör ordet ekonomi blandas in i precis allt! Ja, ja jag vet att allt slutligen kommer dit men...kanske mer fokus på vad de långtgående konsekvenserna av besluten kostar,istället för att tänka på vad den direkta besparingen är. Det kanske är dyrare det som från början verkar billigare.

Anonym sa...

Sämre mat som smakar sämre, ser sämre ut och har dåligt näringinnehåll.
Följder: Barn får en tråkig kontakt med mat, får aldrig vara med och laga maten, se den tillagas, kanske äter dåligt, är trötta pga dålig energi. Inlärningssvårigheter eftersom de är trötta hela tiden, dåliga betyg, arbetslöshet, utslagning. Kan någon politiker räkna på den summam TACK! Då har jag ändå lämnar ute brott, skadegörelse och inlåsning.