måndag 26 mars 2012

Kommunalrådet som spårat ur

Strängnäs kommun är inne i en akut kris, som helt beror på den högsta ledningen. Värdeord som öppenhet och respekt förlöjligas av kommunalrådet Persson, som uppenbarligen är i obalans.

Under kvällens fullmäktigemöte svarade han inte seriöst på en enda fråga, utan gav sig istället på frågeställarna. Vi har det senaste året tvingats vänja oss vid att han inte svarar på frågorna i fullmäktige, utan med en lättsinnig axelryckning säger att man kan diskutera med honom över en kopp kaffe i kommunhuset.

Men nu har han gått ännu längre och passerat en gräns där alla försök till seriösa diskussioner bemöts med påhopp på sandlådenivå. Nu är det inte längre pajkastning utan sandstänk.
Om detta bara sker på de slutna mötena, exempelvis i kommunstyrelsen, så skulle han i alla fall hålla en fasad som indikerade respekt för demokratin. Men när han gång på gång visar förakt för fullmäktige så skäms jag. Det är inte många åhörare på KF-mötena, men de kommentarer jag hörde från dem gör mig mycket bekymrad över politikens möjligheter att återvinna förtroende hos medborgarna i vår kommun.

Under kvällens möte frågade jag vad kommunalrådet avsåg att göra för att få kommunen att bättre leva upp till värdeordet Öppenhet. Detta mot bakgrund av dels artiklarna i lokaltidningen om problem med att få ut offentliga handlingar m.m., dels svårigheterna att öht få svar på e-postbrev med förfrågningar om handlingar m.m.
Svaret:
- Det första jag vill göra är att informera oppositionens politiker om att de inte ska tro det som står i tidningen.

Det var ju långt ifrån ett svar på frågan, det var snarast en förnekelse av att det fanns problem i hanteringen. Därför gick jag upp i talarstolen igen och sa att jag tyckte mig se ett större problem om kommunledningen inte har förtroende för de lokala medierna eller oppositionens politiker. Jag frågade vad vi kunde göra åt detta.
Svaret:
- Det har jag diskuterat på ett möte i fullmäktigestyrelsen, där väl alla gruppledare är med...
Något svar på frågan fick jag och fullmäktige inte trots följdfrågor.

Kommunalrådet Persson ägnade resten av kvällen åt hårda angrepp på moderaterna för vad de gjort förr, mer specifikt 2007 - då M styrde med C och med Jens Persson som förste vice ordf i kommunstyrelsen.
Konflikten mellan Person och M är uppenbarligen infekterad (vilket Maria v B kommenterat på sin blogg).
Själv vill jag i det längsta undvika personlig kritik, men nu måste det sägas: problemet i politiken i Strängnäs kommun personifieras av kommunalrådet Persson.

1 kommentar:

Patrick Baltatzis sa...

Hemskt att skåda. Det får bli andra metoder helt enkelt som gäller framöver: Satir!>